Uitrit mag toch niet

(door Enrico Kolk)

HASSELT - De uitrit-Breman moet verdwijnen. Dat besloot Provinciale Staten vorige week, op voorstel van PVV-Statenlid Joeri Pool. Hij diende een motie in met exact dezelfde tekst als in januari: de provincie moet de uitrit niet toestaan. Die werd destijds niet aangenomen.

Zowel burgercomité, gemeente als Breman besloten een alternatief uit te gaan voeren: de bestaande uitrit verbreden. Daarna trok Breman haar steun daarvoor ijlings weer in. Door ‘ontwikkelingen in de buurt’ veranderde het bedrijf van gedachten. De nieuwe uitrit moest toch in gebruik genomen worden.

De gemeenteraad, die al eerder unaniem de uitrit wegstemde, kreeg even later te horen dat er ook niks anders mogelijk was. Voor het verbreden van de bestaande uitrit is immers grond nodig. En die grond kon de gemeente niet krijgen, deelde wethouder Maarten Slingerland mee.

Dat de gemeenteraad een motie aannam tegen de uitrit, had weinig zin. Het was niet meer dan ‘een signaal' richting de provincie. De provincie ging iets anders te werk. In januari diende Statenlid Pool een motie in met de opdracht aan Gedeputeerde Staten om de ‘nieuwe in- en uitrit van Breman in Hasselt niet toe te staan en samen met inwoners, de gemeente Zwartewaterland, Rijkswaterstaat en de ondernemer in gesprek te gaan om tot een veilig alternatief te komen'. Dat deze motie nu wel - unaniem - gesteund werd, maakt volgens Pool een einde aan ‘maandenlange onzekerheid’. “De inwoners van Hasselt hebben nu eindelijk rust.”

Een idee van het CDA, dat overigens staande de vergadering nog weer werd ingetrokken, om een nieuw, onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de verkeersveiligheid, was volgens Pool niet nodig. “We kwamen daar ter plaatse tot de conclusie dat het onveilig was”, stelt hij. “Het staat niet ter discussie of het veilig is of niet, het is levensgevaarlijk.”

Gedeputeerde Eddy van Hijum had liever nog wat tijd gehad om met de gemeente en Breman te praten. "We zouden graag de ruimte willen hebben om met gemeente en Breman echt te kijken of we het alternatief toch haalbaar kunnen maken.” Eerst maar eens duidelijkheid, vindt Pool. "Er is lang genoeg aangemodderd.”