Sluziger mag van OM de cel in voor 137 stuks Cobra6 op zijn slaapkamer

ZWOLLE (JPZ) – Een 19-jarige man uit Zwartsluis moet wat het Openbaar Ministerie betreft de cel in voor bezit van meer dan duizend stuks zwaar knalvuurwerk. Hij had onder meer 137 stuks Cobra6 op zijn slaapkamer liggen. “Met één Cobra 6 kun je al een auto opblazen.”

Geknal op 19 oktober afgelopen jaar in Genemuiden leidde de politie naar een man die illegaal zwaar knalvuurwerk stond af te steken. Hij had het spul van S.H. uit Zwartsluis gekregen, zei hij, en moest het geknal filmen voor diens Snapchat-account.

Slaapkamer

De politie stond vervolgens hij H. in Zwartsluis aan de deur. In zijn slaapkamer lagen 137 stuks Cobra6 en 940 ‘flashbangers’. Beide types zijn zwaar professioneel knalvuurwerk, waarbij met name de Cobra6 bijzonder gevaarlijk is, zei de officier van justitie.

Op normale afstand kun je die niet afsteken zonder de aanzienlijke kans op gehoorschade, zei ze maandag in de rechtbank in Zwolle.

De voorzitter vroeg zich af of H. zich gerealiseerd heeft in welke levensgevaarlijke situatie hij zichzelf en zijn familie heeft gebracht. In zijn slaapkamer stond notabene een houtkachel. “Maar die gebruik ik niet.”
Pas op het politiebureau besefte hij het gevaar, zei hij. Het was voor het eerst dat hij illegaal vuurwerk had gekocht.

Maar waarom kocht hij zo’n grote hoeveelheid? De helft was voor een collega, zei hij. De andere helft wilde hij met de jaarwisseling afknallen.

Ouders

Maar hoe had hij dat willen doen zonder dat dit zijn ouders was opgevallen? Zij waren het juist die hem verboden hadden illegaal vuurwerk aan te schaffen. H. dacht dat als hij het spul eenmaal in huis had, ze daar weinig aan konden doen.

Waarom hij zoveel vuurwerk aanschafte? “Dan was het per stuk veel goedkoper.” En dan had hij ook nog een balletjespistool op zijn kamer liggen, wat een verboden vuurwapen betreft. Maar dat ding was stuk, zei hij.

Richtlijn

De officier van justitie zei dat ze met zulke grote hoeveelheden zwaar professioneel vuurwerk niets anders dan een celstraf kon eisen.

Met een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, zat ze nog onder de landelijke richtlijn die het OM gesteld heeft. Want ze had volgens die richtlijn ook zomaar het vijfvoudige kunnen eisen, zei ze.

Rechten

In de zaal leek H. te beseffen wat hij met zijn aankoop op het spel had gezet. Hij wil rechten gaan studeren, “maar wat heb je daar nog aan als je een onvoorwaardelijke celstraf uit moet zitten”, zei zijn advocaat Dick Pieter Poppe.

Dat er vuurwerk op zijn kamer lag, is niet zo ingewikkeld, zei de raadsman. Maar hij vond een celstraf toch te zwaar voor iemand die nog maar net volwassen is. Hij was 18 toen hij die aankoop deed.

Gewaarschuwd man

De advocaat vroeg de rechtbank het bij een voorwaardelijke celstraf te laten, eventueel in combinatie met een werkstraf. Want H. is een gewaarschuwd man. “Ik ga dit nooit weer doen”, zei hij.

Het vonnis volgt op 17 mei.