Afbeelding
Foto: Bas Wilberink

Kerken Zwartsluis willen vakantiegeld delen met mensen die niet of nauwelijks zo'n bonus krijgen

(door Erik Driessen)

ZWARTSLUIS - Opmerkelijke actie van de kerken in Zwartsluis: ze roepen mensen op om een deel van hun vakantiegeld te delen met mensen die deze bonus niet of nauwelijks ontvangen. “Kerk zijn ben je niet alleen in een gebouw, maar ook daar buiten”, zegt Jan Timmerman van de Gereformeerde Kerk aan Het Singel.

Hij las op de website van de landelijke PKN-kerken over een zelfde soort initiatief in Apeldoorn. “Dat sprak me heel erg aan. Mensen staan daar een deel van hun vakantiegeld af en dat komt in een potje. Andere mensen kunnen daar dan aanspraak op maken. Dat leek me ook een mooi idee voor Zwartsluis. Toen ik de andere twee kerken benaderde, bleken die ook enthousiast. Heel goed dat we op deze manier weer gezamenlijk naar buiten treden. Dat doen we de laatste jaren steeds vaker”, vertelt Timmerman.

Ondertussen is een folder ontworpen die deze week op de deurmat ligt. Ook de publiciteitsmolen is gaan draaien. “Binnen de diaconie waren de reacties direct positief. Ik ben heel benieuwd of dit initiatief gaat werken."

In Apeldoorn werd vorig jaar maar liefst 132.000 euro in het potje gestopt. "Dat bedrag gaan we hier natuurlijk niet halen, maar dat hoeft ook niet. Hopelijk kunnen we wel wat voor de medemens betekenen.”

Ook voor niet-kerkelijken

De extra inkomsten hebben geen gevolgen voor de uitkering van de mensen

Dat er behoefte is aan het project, weet Timmerman zeker. “Ik ben ook betrokken bij de Voedselbank Zwartewaterland. Dan weet je dat mensen het moeilijk hebben. Daar kunnen we met deze actie iets voor doen. En dat geldt ook voor inwoners die niet kerkelijk zijn. Alle inwoners van Zwartsluis kunnen een beroep doen op dit potje, zolang ze aan de voorwaarden voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet meer dan 110 procent van het minimuminkomen verdienen. Heel mooi is dat we de actie hebben afgestemd met de gemeente Zwartewaterland. Dat betekent dat de extra inkomsten geen gevolgen hebben voor de uitkering van de mensen.”

Moderne kerk

Timmerman vindt dat het initiatief past bij de rol van de kerk in de moderne maatschappij. “Je ziet dat kerken veel meer naar buiten treden. Ik vind dat een goede zaak. Het geloof moet je niet intern houden. Kerken willen mensen helpen. Bij de Gereformeerde Kerk zeggen we wel eens dat we mensen willen ondersteunen, of ze nou op 2, 200 of 200.000 kilometer van onze kerktoren wonen. We helpen mensen in het buitenland, maar het is ook prachtig om er voor onze eigen inwoners te zijn.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de websites of Facebookpagina’s van de kerken in Zwartsluis.

Een aanvraag voor een bijdrage kan tot 11 juni worden gedaan via info@deopenpoortzwartsluis.nl.