Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Letsel bij steekpartij Zwartsluis was ‘potentieel dodelijk'

ZWOLLE (JPZ) – Bij een steekpartij op 28 januari in Zwartsluis kwam een man bijna om het leven. Een 53-jarige Pool zou in een door drank overgoten ruzie de man hebben neergestoken.

Tegen deze Gregor I. is dinsdag in de strafzaak 4 jaar cel geëist.

Gregor, zijn vriendin en het latere slachtoffer drinken met zijn drieën wodka in een woning aan de Westeinde op 28 januari. Ze hebben allen veel te veel drank op als er ruzie ontstaat. De politie komt er bij en I. verdwijnt uit de woning en de rust keert terug.

Bijna twee uur later krijgt de politie de opvallende melding dat er een man bloedend op straat ligt, met naast hem een mes. Het blijkt de bewoner van het pand die twee uur terug nog ruzie met Gregor had. De man is buiten bewustzijn en zijn ingewanden hangen naar buiten.

In de woning treft de politie I. die meteen een mes grijpt en in het Pools begint te schreeuwen. Hij wordt aangehouden maar krijgt een hartaanval.

Hij komt later bij en gaat via het ziekenhuis, waar hij een torenhoog alcoholpromillage in zijn bloed blijkt te hebben, naar het politiebureau. Iets verklaren kan hij niet. Wat is er in die woning gebeurd? En waarom zat ook de vriendin van Gregor onder het bloed?

Zelf weet ze de politie ook niet te vertellen hoe dat kon. “Misschien heb ik Gregor van het slachtoffer af getrokken”, zegt ze tegen agenten. Ze is zelf ook enige tijd verdachte geweest.

Dat ze ook van niets weet, komt mogelijk ook omdat ze ruim 3 promille blies, wat voor een vrouw neerkomt op ruim tien glazen drank. Als de advocaat haar later wil horen, blijkt ze te zijn vertrokken naar Polen.

Ik trok zelf het mes uit mijn buik, zei de aangever. Gregor en zijn vriendin hadden ruzie en het slachtoffer was het zat. Hij wilde Gregor definitief uit de door hen gedeelde woning hebben.

Daarop zou I. gezegd hebben dat hij hem dood wilde maken en stak hem meerdere malen in de buik, aldus de officier van justitie. En het letsel was potentieel dodelijk.

Het slachtoffer was al buiten bewustzijn toen hij op straat was gevonden. Dat hij het overleefde is niet aan verdachte te danken, zegt de officier.

Advocaat Roel van Faassen heeft veel vraagtekens bij deze opmerkelijke zaak. Op het mes dat buiten lag, zat DNA van de drie personen die in de woning waren. Dat bevestigt dat totaal onduidelijk blijft wat er in die woning gebeurd is. En dat Gregor dus niet veroordeeld kan worden voor een poging doodslag.

Het vonnis volgt op 18 mei.