Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Vervanging van de Zwartewaterbrug wegens corona 'naar voren gehaald'

(vervolg van voorpagina)

“Wij hebben de provincie zeer recent proactief gevraagd wat hun plannen zijn en we hebben ook aangegeven dat wij graag betrokken worden omdat wij een groot belang zien voor de bewoners van onze gemeente”, zei het college in november op vragen van VVD-raadslid John Smits.

De investering voor het vervangen van de brug is 'naar voren gehaald'. "Vanuit onze opgaven en kerntaken, en onze positie als middenbestuur, hebben we een belangrijke rol te vervullen in de aanpak van de coronacrisis", schrijft het provinciebestuur in een brief. "We hebben binnen onze 'reguliere' investeringsvoorstellen en beleid vele acties en maatregelen getroffen om de effecten van de coronacrisis te dempen en mogelijke kansen te benutten", luidt het vervolg. "Dit blijven we volop doen. Daar bovenop hebben we aanvullende maatregelenpakketten opgesteld." Een van de maatregelen is het eerder investeren in diverse projecten, waaronder de Zwartewaterbrug. Dat valt onder het project 'herstel en transitie'. "Bij 'herstel' gaat het niet per se om het repareren van schade in het kader van de 'oude orde' maar om herprioritering en heroverweging in een post-corona tijdperk. We spreken daarom van een herstel- en transitieaanpak waarbij we ook verder vooruit kijken", leggen de gedeputeerden uit. "Door nu te investeren dragen we bij aan het afvlakken van de piek in de komende vervangingsinvesteringen én zorgen we dat de brug beschikbaar blijft voor alle verkeer."

Alle onderdelen van de brug lopen tegen het eind van de levensduur, volgens de provincie. "Er is een pakket aan maatregelen nodig om de brug zijn functie te laten behouden en om te voorkomen dat er beperkingen komen in het gebruik. Er zijn verschillende opties mogelijk om de brug op korte en lange termijn te laten voldoen. De komende periode worden de verschillende scenario's verder uitgewerkt."

Voor geen van de scenario's voor het vervangen was dekking aanwezig. Nu wel, omdat de vervanging van de Zwartewaterbrug meegenomen is in het herstel- en transitieplan.