Proat van Eddy 'Jaap, Wim en Johannes'

(door Eddy Beens)

Eind deze maand hoop ik zestig te worden. Dat schijnt een magische leeftijd te zijn. Ooit zei een gerespecteerd boekhouder in Genemuiden tegen mij toen ik begon in de Overtoom: "Je kunt met 63 met pensioen." Zet dat maar uit mijn kop.

Gewoon door tot 68. Misschien valt er nog iets regelen. Ik neem de boekhouder in elk geval niks kwalijk.

Toch is het ook moment om even terug te kijken. Naast mijn huidige werk heb ik ook in de bouw gewerkt. Gewoon in het damwand, zinkstukken en klinkers leggen. Met de klauwen aan het werk. Ik koester louter goede herinneringen aan die tijd.

Mooiste van de afgelopen week was dat ik de mannen die boven aan dit verhaal staan even nodig had of tegenkwam, en dat er meteen weer sprake was van een band. Alle drie pensionado.

Het gaat ze goed. Mannen die hun sporen ook verdienen in het vrijwilligerswerk bij de voetbal en de ijsbaan. In de keet losten we alle wereldproblemen op met vooral een berg nuchter verstand.

Minister-president

Misschien hebben we dit soort mensen wel meer nodig in dit land. Ik zag maandagavond een demissionair minister-president die vooral in zichzelf blijft geloven en eigenlijk voor iedere Nederlander ongeloofwaardig aan het worden is.

Het ging om de nieuwe bestuurscultuur. Zelden iemand zo zien 'draaien' en beterschap zien beloven, en koste wat kost willen doorgaan terwijl iedereen hem eigenlijk zat is. Ondanks de 2 miljoen stemmen die op hem zijn uitgebracht.

Dat was overigens voordat we kennis hadden genomen van machtsmisbruik en achterkamertjespolitiek. Het had hem gesierd dat er een duidelijk gebaar was gemaakt naar zijn slachtoffers. De gevestigde politiek in Den Haag mag zich dit aantrekken. De uitvoerende instanties ook.

EU

Nederland schijnt ruim 100 miljoen terug te krijgen vanuit de EU-begroting. Misschien goed dat dit geld gebruikt wordt om links en rechts wat zaken af te ronden. Er wachten nog duizenden mensen op compensatie voor de toeslagenaffaire. Slachtoffers van een systeem.

Als Brussel iemand heeft die dit kan regelen zou mooi zijn. Vanuit daar het geld rechtstreeks overmaken naar de gedupeerden. In Den Haag komt het toch verkeerd terecht en moet het door allerlei procedures. Gewoon afwerken. In bochten wringen helpt niemand. Ergens moet je bakzeil halen, of Rutte dat doet is maar de vraag.

Nuchter verstand

In Twente woont een volksvertegenwoordiger die met smart zit te wachten op uitleg en antwoorden. Gewoon iemand die zijn vak verstaat en weet waarover het gaat en vooral dicht bij zichzelf is gebleven. Nuchter verstand.

Net als Jaap, Wim en Johannes. Gezonde kijk op de wereld, oog hebben voor wat er gaande is en het vooral niet ingewikkeld maken.