Jan Beens op de nieuwe visplek bij het Varkensgat.
Jan Beens op de nieuwe visplek bij het Varkensgat. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd (16) : Hengelsportvereniging Het Zwarte Water

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om poolshoogte te nemen. In deel 16 reizen we af naar Genemuiden voor een gesprek met voorzitter Jan Beens van Hengelsportvereniging (HSV) Het Zwarte Water.

Het is wel eens gezelliger geweest bij HSV Het Zwarte Water. “Alles ligt stil en we mogen niet vissen. Je leeft nu een beetje langs elkaar heen, maar gelukkig zijn onze leden positief ingesteld”, aldus Beens. Hij denkt met weemoed terug aan de viswedstrijden in een wereld zonder corona. “Twee jaar geleden hadden we een viswedstrijd voor de jeugd met meer dan negentig vissers aan de kant.

Verjongingsslag

Beens is bezig aan zijn zesde jaar als voorzitter. “Ik ben vrij actief. Als ik iets nuttigs kan doen, dan probeer ik dat te overleggen." Het bestuur vereniging bestaat uit acht personen. “We hebben een verjongingsslag gemaakt in het bestuur. Dat is ook mijn insteek geweest. We moeten het in onze vereniging hebben van een stukje saamhorigheid. Het bestuur zet zich in. Zo zien de leden dat we bezig zijn met de vereniging.” In coronatijd is vissen populair. Dat heeft HSV Het Zwarte Water ook gemerkt. “Het gaat goed met de vereniging. We mogen niet klagen. Het ledenaantal is zelfs iets opgelopen."

Inzetten op jeugd

Het gaat goed met de vereniging. Het ledenaantal is zelfs iets opgelopen.

De vereniging bestaat uit circa 650 leden. De afgelopen jaren is fors ingezet op jeugd. En dat heeft gewerkt. HSV Het Zwarte Water heeft veel jeugdleden. “De jeugd moet kunnen vissen in Genemuiden. Dat voelt vertrouwd en zo zijn ze altijd onder het oog van de mensen. Als ze in Genemuiden een visje kunnen vangen, hoeven ze niet naar elders.” Daarom wordt veel geïnvesteerd in viswater in Genemuiden, zoals de Bergingsvijver, de Bermsloot en het Varkensgat. Bij de Bermsloot werden enkele jaren geleden zo’n twintig visplekken gecreëerd voor de jeugd. Er zitten nu grote vissen in. “We hopen dat deze vissen de begroeiing tegengaan, anders groeit de vijver dicht. En zo kan de jeugd ook grote vissen vangen in Genemuiden."

Actieve vereniging

HSV Het Zwarte Water werkt voortdurend aan de verbetering van viswater en de faciliteiten voor vissers. Zo’n vijf jaar geleden begon de vereniging samen met de gemeente aan een project. “Toen kreeg je een bedrag van 500 euro. Die mocht je zelf besteden ten goede van de vereniging. Als je iets onderneemt, kun je een aanvraag doen. Dat loopt nog steeds. We hebben een goed bestuur met actieve jongens en goede controleurs. We hebben nu vier controleurs. Die houden alles in de gaten, of er troep aan de waterkant ligt. Er zijn twee bijgekomen. Ze zijn allemaal van onze eigen vereniging en hebben een cursus gevolgd bij Sportvisserij Nederland.”

Veel projecten

HSV Het Zwarte Water vervult een belangrijke signaleringsfunctie. Wanneer er problemen zijn met de waterkwaliteit, dan wordt gelijk actie ondernomen. Beens is lovend over de samenwerking met de gemeente en het waterschap. “Echt van hoog niveau. We hebben goede gesprekken. Er zijn al heel wat projecten geweest. Samen hebben we al heel wat voor elkaar gekregen. Vijf jaar geleden hebben we dertig platen neergelegd bij het Zwartewater, zodat mensen comfortabel kunnen vissen. En wat dacht je van de vissteiger in het Varkensgat door de samenwerking met Sportvisserij Nederland en de gemeente? Dat is iets voor de hele samenleving. Er zitten twee bankjes aan de zijkant. Jan en alleman kan erop zitten. En het is een mooi gat met rijkelijk veel vis, zoals karpers en meervallen. Daarnaast hebben we bij het Varkensgat richting het voetbalveld mooie plekjes gemaakt. Twee visplekken van drie bij zes. Daar kunnen de vissers door de houtsnippers comfortabel zitten. Dat is zes weken geleden tot stand gekomen. Bij de aanpak van het bruggetje is dit gelijk meegenomen. En we willen het aantal visplekken bij de Bermsloot verder uitbreiden. Uiteraard gaat dat wel in goede harmonie met de omwonenden.”

Laagdrempelig

Volgens Beens is het belangrijk dat HSV Het Zwarte Water aantrekkelijk is en blijft. "We proberen de contributie zo laag mogelijk te houden. Een jeugdlid betaalt bij ons 12,50 euro per jaar, inclusief vispas. Voor senioren ligt dat bedrag op 38 euro en voor 65-plussers op 35 euro. We willen de drempel zo laag mogelijk houden.”