Afbeelding
Foto: Recreatiecentrum Zwartewater

Blauwe vlag wappert weer in de Sluziger jachthaven

(door Erik Driessen)

ZWARTSLUIS - In een paar jaar tijd zijn camperaars uitgegroeid tot een belangrijke doelgroep voor Recreatiecentrum Zwartewater. Onder meer de Duitsers parkeren hun camper graag voor een of meerdere dagen in Zwartsluis. Ook dit jaar zien ze dan weer een blauwe vlag wapperen.

Dat is een soort kwaliteitskeurmerk, vertelt havenmeester Hilda Verwer. “Je laat zien dat je aan bepaalde eisen op het gebied van milieu en veiligheid voldoet. Bezoekers weten dan dat ze bij ons veilig en verantwoord kunnen staan of liggen. Onze faciliteiten zijn op orde en we laten bijvoorbeeld ook het water twee keer per jaar controleren op bacteriën.”

Elf jaar geleden vroeg het Recreatiecentrum, die de camping en twee jachthavens runt, de vlag voor het eerst aan. Een internationale jury beoordeelt die aanvragen. In Nederland wapperen nu 183 blauwe vlaggen. “Vooral op de stranden en in de jachthavens langs het IJsselmeer. Wij waren destijds de eerste hier in de streek. De laatste jaren zien we ze wel steeds meer. Natuurlijk zijn we elk jaar weer blij dat we een vlag in ontvangst mogen nemen. Dat laat zien dat we ons werk goed doen.” De vlag heeft een belangrijke relatie met water, maar in Zwartsluis zijn niet alleen de watersporters belangrijk. Veel mensen vinden een plek op de camping en de laatste jaren vormen camperaars een steeds belangrijkere doelgroep. “Dat is inderdaad heel hard gegaan. Vorig jaar openden we ook nog vier plekken bij de Meppelerdiepsluis. Zelfs hadden we niet zulke hoge verwachtingen, omdat die plaatsen dichtbij de provinciale weg liggen. Maar de camperaars zijn heel tevreden. Je staat er ook prachtig aan het water natuurlijk.”
Het matige weer van de laatste maanden tempert het bezoek momenteel wel. "Toen het in februari warm was, stonden we snel vol. Met de kou blijven we nog wat achter bij de aantallen van vorig jaar, maar als het weer straks omslaat halen we dat wel in. Achteraf gezien hebben we een prima 2020 achter de rug. Dankzij de coronaperikelen kwam dat moeizaam op gang, maar uiteindelijk wisten de toeristen ons heel goed te vinden. Dat gaat deze zomer weer gebeuren, verwachten we.”