Corona kost zorgaanbieders bijna 40.000 euro extra

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het college heeft besloten om 38.056,32 euro te betalen aan zorgaanbieders die voor de gemeente Jeugd en Wmo-zorg bieden. Dat geld hebben ze nodig, want het zijn de extra kosten die de zorgverleners maakten als gevolg van de coronacrisis.

"Landelijk zijn tussen het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt over vergoeding van de meerkosten door gemeenten", legt een woordvoerder van de gemeente uit over het bedrag dat de gemeente overmaakt.

De extra kosten bestaan om extra organisatiekosten. Die zijn gemaakt om de coronamaatregelen in de praktijk te brengen, zoals spatschermen, mondkapjes, etcetera.

Of, zoals de gemeente het omschrijft: "In het kader van de hier bedoelde meerkosten gaat het dan feitelijk om extra organisatiekosten van zorgaanbieders die voortvloeien uit de juiste toepassing van de voorgeschreven maatregelen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan."

Gemeenten hebben van het Rijk een extra algemene uitkering ontvangen om deze meerkosten aan zorgaanbieders te kunnen betalen, zonder dat het de financiƫle positie van gemeenten aantast. De gemeente hoeft er daarom ook niet zelf voor in de buidel te tasten.

De extra kosten, die de gemeente (via de inkomstenstroom van het Rijk) vergoedt, zijn gemaakt in het jaar 2020. Of er ook in 2021 meer kosten zijn vanwege corona, en of de gemeente of het Rijk ook die vergoedt, is nog niet bekend.

Nieuwe wijkagent

ZWARTSLUIS - Marcel Hoekstra is de nieuwe wijkagent van Zwartsluis. Dat blijkt uit informatie op de website politie.nl.

Hoekstra woont in Steenwijk en is de opvolger van Johan Bouma. Die is inmiddels aan de slag in Kampen.