NOW-regeling

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Genemuiden is de grootste aanvrager geweest van NOW-steun in de eerste aanvraagperiode. Tijdens die periode zijn er in Zwartewaterland 222 NOW-aanvragen gedaan en uitgekeerd.

In Genemuiden waren dat er 133, in Hasselt 56 en in Zwartsluis 33. "Voor nu is men erg geholpen met deze steun. Echter, werkgevers denken op dit moment na over hun personeelsbezetting voor de komende periode", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De NOW-regeling werd kort na het uitbreken van de coronacrisis in het leven geroepen onder de naam Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Ondernemers konden daarop een beroep doen om een groot deel van hun loonkosten vergoed te krijgen. Voorwaarde daarvoor was een omzetverlies van tenminste 20 procent.

Vanaf maart tot en met september 2020 zijn de NOW1 en NOW2 van kracht geweest. Per 1 oktober 2020 geldt NOW3. Bovenstaande cijfers gaan over de NOW1.

TOZO-regeling

ZWARTEWATERLAND - (Zelfstandig) ondernemers konden in de afgelopen tijd een beroep doen op de TOZO 1, 2 en 3 regeling. In Zwartewaterland zijn er meer dan 350 aanvragen gedaan.

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De regeling is bedoeld voor (zelfstandig) ondernemers die, bij het verlies van werk wegens de coronamaatregelen, een (bijstands)uitkering konden krijgen.

"Dan is er nog een groep ondernemers die veelal niet in aanmerking komt voor TOZO-3 omdat er sprake is van partnerinkomsten, maar die wel grote zorgen hebben over de voortzetting van hun bedrijf", merkt het college op. "We proberen hen zo goed mogelijk door te verwijzen, bijvoorbeeld naar de Corona-brigade in regio Zwolle (Corona-dienstverlening ondernemers) of het landelijke ondernemersklankbord voor verdere ondersteuning."

Aanrijding

HASSELT - Twee personenauto's botsten vrijdagmiddag rond 14.00 uur frontaal op elkaar op de Zwartsluizerweg.

De ambulance en brandweer hebben twee inzittenden uit een van de voertuigen gehaald. Die zijn naar het ziekenhuis gebracht. "Het ongeval wordt nader onderzocht", laat de politie weten.

Raadsvergadering

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad vergadert morgenavond weer. Dat vindt, net als in de afgelopen maanden, digitaal plaats.

Onder andere het nieuwe beleid voor arbeidsmigranten staat op de agenda voor de gemeenteraad. De vergadering begint om 19.30 uur en is live te volgen via zwartewaterland.raadsinformatie.nl. Meeluisteren is ook mogelijk via ZwartewaterFM.