Afbeelding
Op de foto: Luna Sam Timmerman

Jong zijn in coronatijd: Luna Sam Timmerman (18) uit Genemuiden

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 19: Luna Sam Timmerman (18) uit Genemuiden.

“Ik heb vrij weinig moeite met de coronaregels”, vertelt Luna Sam. Ze vindt de beperkingen wel meevallen. “Je gaat natuurlijk niet feestjes, maar ik denk echt niet elke dag ‘je kan zo weinig’. Er zijn nog best veel dingen die we kunnen doen.”

De coronatijd, nu al meer dan een jaar, vindt ze ‘niet heel heftig’. “Het is niet zo dat je denkt aan de oorlog. Die mensen hebben veel erger meegemaakt”, vindt ze. “Het is alleen wat moeilijker met school.”

De Genemuidense heeft examens vanwege de vooropleiding die ze nu doet. “Dan wil je wel even weg in het weekend om je hoofd leeg te maken. Dat kan nu niet en dat is wel een nadeel.”

Ook had ze heel veel onlineles. “Daar leer je niet veel van”, zegt ze. “Dan lig je in bed en zeg je ‘ik ben er’.” Ook zijn haar examens opgeschoven vanwege corona. “We hadden eigenlijk al klaar moeten zijn”, legt ze uit. “Nu heb ik ineens zes examens in een maand. Dat is veel. En het komt vanwege corona, omdat er weinig plekken zijn.” Eigenlijk had ze daarom bijles willen hebben. “Maar ook dat is moeilijk te krijgen.”

De quarantaine vond ik heel heftig

Ook andere dingen mist ze wel een beetje. “Het uit eten gaan”, somt ze op als voorbeeld. “Of dat je zegt: ‘we gaan even lekker weg’ en niet dat je moet kijken of het kan of dat het te druk is. Eigenlijk gewoon de vrijheid om iets spontaans te kunnen doen.”

Maar ze ziet ook voordelen. “Je kan wel lekker vroeg je bed in”, lacht ze. “Met de avondklok had ik echt geen problemen. Van de vriendengroep ben ik toch al altijd de eerste die weggaat. Dus ik vond het ook wel weer lekker. Ik hou van slapen.”

En er zijn wel dingen die ze absoluut niet mist, misschien wel een beetje met dezelfde reden. “Als je geen zin hebt om naar een verjaardag te gaan, hoef je nu geen smoesje te bedenken”, lacht ze. “En je hoeft ook niet te zeggen: ‘ik kan nu niet’.”

Dat werkt twee kanten op. “Je krijgt nu een heel klein groepje waarmee je omgaat, dus nu leer je wie je vrienden zijn”, weet ze. “We zien elkaar nog weleens, maar dan wel altijd met vaste mensen.”

Aan het begin van de coronatijd hield Luna Sam contact met haar vrienden op een digitale manier. “Dan deden we altijd discord”, blikt ze terug. “Dan stelde je de vraag ‘Wie zou eerder…’ en dan liet je met een briefje op je scherm zien wat jij dan eerder zou doen. Maar dat werkt niet.”

De tiener was ook een tijdje volledig veroordeeld tot digitale contacten. Ze heeft zelf geen corona gehad, maar wel een tijdje in quarantaine gezeten. “Dat vond ik heel heftig”, vertelt ze. “Op Netflix had ik alles al gezien, dus je gaat je dan ook vervelen. Ik hoop dat ik dat niet nog een keer mee hoef te maken.”

Ze is door de coronatijd wel anders over het leven gaan denken. “Eerst dacht ik: ‘ik zie het wel’. Maar nu denk ik: ‘Het is wel belangrijk dat je een goede basis hebt’. Dus ik ben nu meer aan het kijken naar wat ik wil en ik heb ook geleerd om doelen te stellen.”

Luna Sam had overigens niet verwacht dat het zolang zou duren. “Ik dacht even: ‘O, lekker vakantie’. Maar nee, het duurde iets langer. En aan de ene kant vind ik het ook niet te lang. Ik heb nu veel vrije tijd en kan veel werken. Dus ik vind het ook wel fijn.”

Ze mist de mensen op school wel ‘een beetje’. “Maar ik vind het wel prima zo. Natuurlijk wil ik wel naar een feestje in de keet, maar dat kan nu even niet.”

Uit eten, wat ze graag doet, kan nu wel weer een beetje. “Maar ik zou ook wel een weekendje weg willen met vriendinnen en dan gaan shoppen. Want ik denk dat ik dat het meest mis.” Shoppen kan sinds kort weer, maar wel met een mondkapje op.

“En dat vind ik belachelijk”, stelt Luna Sam. “Het is niet te doen, je moet ‘m ook in de bus op. Ik heb liever geen mondkapje op, maar doe het wel als het moet. Dus ik hou me er wel gewoon aan.”

Dat is anders als het gaat over de vaccinatie. "Ze zeggen dat dit goed onderzocht is, maar ik wacht het toch liever even af. Dus ik ga het nog niet doen. Ik zeg niet volop nee, maar er zijn nu nog niet zoveel jongeren die hem gehad hebben. Ik wil het eerst nog eens zien.” En ondanks dat ze met de overige regels weinig moeite heeft, mag er voor haar wel eens aandacht komen voor andere onderwerpen. "Het gaat alleen maar over corona. We kunnen ons ook gaan richten op andere belangrijke dingen.”