Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Zeeschip meert voor het eerst aan in zijn thuishaven Hasselt

(door Enrico Kolk)

HASSELT – De skyline van Hasselt heeft tijdelijk een iets ander aanzicht. Het grote zeeschip van Jan en Arend de Koning Gans, de Hendrika Margaretha, ligt aan de Grintwal. Donderdag arriveerden zij, voor het eerst met het vaartuig, in thuishaven Hasselt.

Dat het schip als thuishaven Hasselt heeft, is omdat dat de woonplaats van de beide broers is, legt Jan uit. “Het adres van de rederij is in Delfzijl en daar hebben we ook ons postadres. Maar omdat we hier wonen staat er Hasselt achterop.”

Het is voor het eerst dat het schip aanmeert in de Hanzestad. “We hebben hiervoor een kleinere coaster gehad, de Oostzee”, vertelt De Koning Gans. “Toen lagen we aan de Kaai met Kerst en Oud en Nieuw.” Inmiddels varen ze al 17 jaar op de Hendrika Margaretha. “En in het begin konden we daarmee niet langs de Ramspolbrug. Inmiddels ligt er al jaren een nieuwe brug, dus nu kunnen we hier komen. Maar het was er nog nooit van gekomen.”

Nu wel. “Best bijzonder om in je thuishaven te liggen”, vindt De Koning Gans. En eigenlijk is Hasselt nooit heel ver weg. “De Hasselter vlag hangt het grootste deel van de tijd in de top. Maar ik heb nu wel even een nieuwe opgehangen.”

Lees verder op pagina 9.