Vuurwerk.
Vuurwerk. Foto: Facebook/Politie Zwartewaterland

Werkstraf voor opslaan van gevaarlijk vuurwerk op slaapkamer

ZWOLLE (JPZ) – Een 19-jarige man uit Zwartsluis moet een taakstraf van 240 uur uitvoeren vanwege het bezit van zwaar en illegaal vuurwerk op zijn slaapkamer. Gaat hij binnen drie jaar opnieuw over de schreef, dan moet hij 8 maanden celstraf uitzitten.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. Geknal op 19 oktober afgelopen jaar in Genemuiden leidde de politie naar een man die illegaal zwaar knalvuurwerk stond af te steken vlakbij een kerk. Hij had het spul van S.H. uit Zwartsluis gekregen, zei hij, en moest het geknal filmen voor diens Snapchat-account.

De politie stond vervolgens hij H. in Zwartsluis aan de deur en die overhandigde na vragen van de agenten een doos met zwaar illegaal vuurwerk. Deze 137 stuks Cobra 6 en 940 ‘flashbangers’ lagen op zijn slaapkamer in het ouderlijk huis opgeslagen.

Beide types zijn zwaar professioneel knalvuurwerk, waarbij met name de Cobra 6 bijzonder gevaarlijk is. Ook vonden agenten in een bureaulade een balletjespistool.

Die had de man van zijn ouders gekregen toen hij omstreeks 8 jaar oud was, zei de verdachte, en hij kon zich niet meer herinneren dat hij het nog had. De rechtbank heeft hem voor wapenbezit vrijgesproken omdat ze deze verklaring aannemelijk acht.

Volgens de officier van justitie rechtvaardigt het bezit van deze hoeveelheden gevaarlijk vuurwerk een celstraf. Ze had hiervoor en voor het bezit van het wapen een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De rechters komen echter niet tot een onvoorwaardelijke celstraf. Ja, het vuurwerk is gevaarlijk en lag zelfs dichtbij een kachel opgeslagen.

Die kachel brandde niet die tijd, zei de verdachte hierover, maar het had goed gekund dat bijvoorbeeld een van de andere gezinsleden deze nietsvermoedend had aangestoken. De risico’s bij het afgaan van deze knallers zijn groot. Daarbij moet gedacht worden aan onder meer gehoorbeschadiging, verminking van ledematen of nog erger, aldus de rechtbank.

Maar de verdachte is jong, had nog geen strafblad en heeft spijt betuigd. Hij heeft erkend volstrekt onbezonnen en verkeerd te hebben gehandeld. En daarom laat de rechtbank het bij een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf.