Online interview

ZWARTEWATERLAND - Bibliotheek Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst verzorgen op woensdag 26 mei 2021 om 20.00 uur een online interview met schrijfster Tialda Hoogeveen.

In 2020 publiceerde Hoogeveen het boek ‘De geur van hooi – Hoe het boerenleven in Nederland veranderde’. Het boek is een portret van het boerenleven en daarmee van een eeuw boerengeschiedenis. Tijdens het interview vertelt Hoogeveen meer over zichzelf en over de wijze waarop dit boek tot stand is gekomen.

In het te bespreken boek, De geur van hooi, toont Hoogeveen aan de hand van het levensverhaal van de Friese veeboer Siebe Peenstra (1923-2019) de grote ontwikkelingen in de landbouw van de twintigste eeuw.

"Melken, hooien, inkuilen, grasmaaien, ogenschijnlijk is er op het boerenbedrijf door de eeuwen heen weinig veranderd", aldus de bibliotheek. "Hoogeveen laat echter zien dat zowel het ambacht als het boerenleven ingrijpend veranderden door de intrede van de melkmachine, de tractor en de intensivering van de landbouw."

In het boek speelt niet alleen het boerenleven een hoofdrol, ook het ingrijpende gewijzigde landschap komt onvermijdelijk aan bod. "De herkenbare geluiden van destijds, het roepen van de grutto, tureluur en kievit, zijn nagenoeg uitgewist"

Wie online aan wil schuiven bij het interview met Tialda Hoogeveen kan zich aanmelden via de agenda op www.bibliotheekkopvanoverijssel.nl, www.bibliotheekzwartewaterland.nl of www.bibliotheekstaphorst.nl.

Op die websites kunnen tickets worden gekocht om de lezing bij te wonen. Dat kan door op de oranje button 'bestel tickets' te klikken. Voor leden van de Bibliotheek Kop van Overijssel bedragen de kosten 5 euro, niet-leden betalen 7,50 euro. Het interview begint volgende week woensdagavond om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur.