Robina Eenkhoorn in het shirt van Sportclub Genemuiden.
Robina Eenkhoorn in het shirt van Sportclub Genemuiden. Foto: Helmich Lubberts

Robina Eenkhoorn kiest voor maatschappelijke
carrière en vertrekt bij eredivisionist PEC Zwolle


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Robina Eenkhoorn maakte op 2 april haar debuut bij PEC Zwolle Vrouwen, maar dat gaat geen vervolg krijgen. De Genemuidense geeft voorrang aan haar studie en gaat PEC Zwolle verlaten. Ze blijft wel voetballen en twijfelt tussen een terugkeer naar Sportclub Genemuiden of een overstap naar hoofdklasser The Knickerbockers uit Groningen.

Robina Eenkhoorn begon als 9-jarige met voetballen bij Sportclub Genemuiden. Eerst bij de meiden, maar al snel kwam ze bij de jongens terecht. Ze was het eerste meisje bij Sportclub dat mocht spelen bij D1, C1 en B1 (JO17-1).

In 2018 vertrok ze bij Sportclub Genemuiden en ging ze voetballen bij de beloften van PEC Zwolle. Ook dit seizoen zit ze in de beloften van PEC. Toch maakte ze dit jaar haar debuut in de hoofdmacht. Op 2 april speelde ze als invaller ruim twintig minuten in de uitwedstrijd bij PSV.

“Het gaat goed. Ik heb mijn debuut gemaakt in de eredivisie, maar toch heb ik besloten om te stoppen. Ik ga geneeskunde studeren in Groningen en dat is niet te combineren met voetballen bij PEC. Dan ben ik zoveel reistijd kwijt.” Eenkhoorn spreekt van een moeilijke beslissing. “PEC wilde wel met me door. Ik kon een contract tekenen. Dat was mijn eerste contract geweest.”

Eenkhoorn weet nog niet waar ze volgend seizoen gaat voetbalen. "Misschien ga ik terug naar Sportclub Genemuiden om in dames 1 te gaan voetballen. Ik heb een gesprek gehad met trainer Jan Mulder. Ze willen me er graag bij hebben. Of ik ga spelen bij The Knickerbockers. Deze ploeg speelt in de hoofdklasse. Begin juni ga ik een keer meetrainen met The Knickerbockers."

PEC wilde wel met me door. Ik kon een contract tekenen. Dat was mijn eerste contract geweest

Wederom geen gemakkelijke beslissing voor Eenkhoorn. Bij The Knickerbockers kan ze op een hoofdklasseniveau spelen in de stad waar ze studeert. In Genemuiden moet ze aantreden in de tweede klasse, maar daar krijgt ze wel de kans om met samen met verschillende vriendinnen te voetballen.

Als Eenkhoorn terugkeert bij Sportclub Genemuiden, dan kan hoofdtrainer René van der Weij van de mannen van Sportclub Genemuiden in theorie een beroep op haar doen. Komend seizoen mogen vrouwen in het amateurvoetbal uitkomen bij de mannen in de A-categorie (standaardvoetbal vanaf de tweede divisie).

"Ik vind het wel een goede ontwikkeling. Ik heb zelf ook een poosje bij jongens gespeeld. Daar word je sterker van. Het spel gaat veel sneller. Maar als vrouw is het ook wel fijn om met spelers van je eigen geslacht te spelen. Dat heb ik wel gemerkt bij PEC. Het was een stuk gezelliger in de kleedkamer.”