Martien Wursten: "Er zit zeker leven in de brouwerij bij Olympia '28."
Martien Wursten: "Er zit zeker leven in de brouwerij bij Olympia '28." Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd (17) - Olympia ’28

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om poolshoogte te nemen. In deel 17 is Sportpark ’t Hoenbroeck de eindstemming. Een gesprek met voorzitter Martien Wursten van Olympia ’28.

Martien Wursten is al jarenlang actief als vrijwilliger bij Olympia ’28. Op 17 november 2017 werd hij gekozen als voorzitter van de club uit Hasselt. “Dat was wel anders. Je komt in het bestuur. In een ploeg met allemaal gemotiveerde mensen. Als ik bij Olympia ben, zie ik bijna alleen maar vrijwilligers rondlopen met een grote lach op hun gezicht. Alles draait om Olympia als ze bij de club zijn en iedereen heeft z’n eigen specialisme. De vrijwilligers werken gewoon door in coronatijd. Alleen de kantine is dicht, maar voor de rest draait alles door. Het gras blijft groeien, er moeten nieuwe mensen worden geregeld en er wordt nog steeds doorgetraind.”

Verenigingsvoorzitter

Wursten is bezig aan zijn vierde seizoen als voorzitter. “ik ben nog niet herkozen, want er is nog geen algemene ledenvergadering geweest. Onder deze omstandigheden doen we dat niet. We denken dat we via een onlinevergadering onze oudere leden niet kunnen bereiken. Dat gaan we dus niet doen. We gaan door en straks geven we overal wel een klap met de hamer op als het weer kan.” Wursten noemt zichzelf een voorzitter die alles goed voor elkaar wil hebben. “De energie gaat zitten in dingen die niet kloppen. Ik wil delegeren, maar wel aan de juiste mensen. Die laat ik hun gang gaan. Dat kun je eigenlijk geen delegeren noemen. Ik ben een voorzitter die geen verstand heeft van voetbal. Ik ben een verenigingsvoorzitter. Mensen moeten op de goede plek zitten en in het bestuur moet je een mix hebben van jong en oud. Dat zorgt voor andere ideeën.”

Coronacrisis

We moeten echt uitbreiden. De kantine is te klein.

Volgens Wursten is Olympia ’28 redelijk goed door de coronacrisis gekomen. “Tot op heden gaat het goed. Ons ledenaantal is ongeveer gelijk gebleven. Wel was er voor de coronacrisis een stijgende lijn zichtbaar in het aantal leden. We hebben er een aantal seniorenteams bijgekregen. We draaien goed en de sfeer is goed.”

Bij Olympia zijn er geen zorgen over het aantal vrijwilligers. “In normale tijden loop ik langs het veld en spreek ik mensen aan. ‘Wil jij niet wat doen voor de club? Wat vind je leuk? En weet je misschien nog iemand anders? Dan kun je het samen doen’. Zo maak ik een praatje met een lach op m’n gezicht. Zo hou je de jus erin. Wij hebben geen zorgen over vacatures. Tegenwoordig is het zo dat nieuwe leden moeten aangeven wat voor vrijwilligerswerk ze willen doen. Doen ze dan niet, dan kunnen ze het inschrijvingsformulier niet via de computer verzenden. Of Olympia ’28 een vrijwilligersverplichting heeft? Eigenlijk net niet. Iedereen moet wat doen. We zitten te denken aan een vrijwilligerscommissie, maar door de corona is dat nog niet uitgewerkt."

Ondanks de corona is Olympia nadrukkelijk bezig met de toekomst. “Elk bestuurslid houdt een presentatie over waar de club moet staan in 2028. Als iedereen is geweest, maken we daar een samenvatting van. Het gaat erom waar je als club heen wilt op verschillende terreinen. Bijvoorbeeld op gebied van sportieve ambitie.”

Accommodatieplannen

Wat betreft de accommodatie heeft Olympia grote plannen. “Wij willen verder. Voor de coronacrisis vroegen we ons al af waar we al onze seniorenteams en gasten moesten laten voor de derde helft. We moeten echt uitbreiden. De kantine is te klein. Aan de kant van de parkeerplaats willen we er een stuk bij aanbouwen. We willen graag een andere entree en wellicht gaan we de toiletten aanpassen. Maar alles zit nog in de onderzoeksfase." Daarnaast wil de club ook een extra veld creëren. “Tegen de manege aan ligt nu een trainingsveld. Als we een stukje singel weghalen, hebben we genoeg ruimte om een half veld neer te leggen. Een kunstgrasveld. Er zijn plannen genoeg, maar we moeten wel kijken wat mogelijk is. Het moet ook nog naar de leden.”

De club wilde ook graag het terras uitbreiden, maar dat is uitgesteld. "We hebben het plan om het terras door te trekken richting het sponsorhome en richting de tribune een staanterras te creëren. We hadden dat graag al klaar willen hebben, maar gezien de coronacrisis en onze financiën hebben we het even op de lange baan geschoven. Maar er zit zeker leven in de brouwerij bij Olympia.”