Afbeelding
Noa Blei

Hand in hand de kameraden!

(door Jan Blei)

Voorjaar 1963.
Een gebeurtenis van formaat die niet onvermeld mag blijven. Feijenoord bereikt de halve finale van de Europacup en speelt tegen Benfica. De thuiswedstrijd eindigt in 0-0, daarom moet het in Lissabon gebeuren. Ik ben acht en kuier de vd Meulenstraat in.

Zachtjes zing ik ‘Hand in hand de kameraden’. Ik ben nog niet in het Ajax kamp getrokken en beleef de magie van het vertrek uit Rotterdam met ‘de Waterman’ en ‘Grote Beer’. Duizenden bevolken de oevers van de Waterweg wanneer beide schepen, met zo’n 1500 supporters aan boord, het ruime sop kiezen. De opwinding is groot. Er zijn nog prachtige beelden van het vertrek beschikbaar (YouTube).
De namen van Piet Kruiver, Rinus Bennaars, Reinier Kreijermaat, Eddy Pieters Graafland en Coen Moulijn zitten voor eeuwig in m’n geheugen geramd.
Feijenoord wordt uitgeschakeld, verliest met 3-1. Eusebio is een grootheid. De finale van 1963 is legendarisch. AC Milan met Altafini en Gianni Rivera verslaat het Benfica van Eusebio, Coluna en Santana met 3-1. De openingstreffer van Eusebio is van grote schoonheid en gaat de hele wereld over. Ergens in die dagen word ik lid van voetbalvereniging DESZ en krijg m’n eerste kicksen.
Man man, grote lompe mijnwerkersschoenen met een bolle punt. Rennen is een marteling, alsof er lood in de schoenen is gestort. Iedere vrijdag storm ik opgewonden naar het kastje aan de muur bij hotel Rozema, om te kijken of ik opgesteld sta, om iedere vrijdag tandenknarsend te ontdekken dat mijn naam ergens onderaan (bij de reserves) wiebert.
Ons domein is het ouwe voetbalveld aan de Berkenlaan. De kleedkamers bevinden zich aan de rand van het moeras. Nou ja, kleedkamers; meer een varkenstrog met zinken bakken, koud water, bagger op de vloer en nauwelijks ruimte om je kont te keren.

Ik heb geen uitzonderlijk voetbaltalent, verricht nauwelijks spraakmakende dingen die de geschiedenisboeken halen en kijk iedere zaterdagmiddag met ontzag naar de helden van het eerste en tweede elftal.
Buurjongen Harm vd Belt is het grootste talent van DESZ. Hij schopt het later tot spelbepaler bij Sportclub.
Wonder boven wonder haal ik uiteindelijk de selectie van het eerste elftal. Waar iedereen de bal met rechts beroert, doe ik dat met links, hahaha, het werkt in m'n voordeel. Het zijn mooie jaren waar ik met veel genoegen op terugkijk.
Via Henk Leenman word ik in het Ajax kamp getrokken, een liefde die nooit voorbij is gegaan. Toch is 1963 niet ver weg.
Afgelopen weekend overleed zanger Jacky van Dam, de vertolker van ‘Hand in Hand' op 83 jarige leeftijd. ‘BAM', is ie weer: Feijenoord, Benfica, Eusebio, de Waterweg.

Alsof de tijd in de achteruit is gezet.
Ventje van acht, vd Meulenstraat.
Magisch!