Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Subsidie van provincie voor oude verdedigingsmuur

HASSELT - De Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) heeft een subsidie van 16.000 euro ontvangen van de provincie Overijssel voor restauratie en presentatie van een deel van de vestingwerken in Hasselt. De subsidie is bedoeld voor het Rondeel, een stuk van de oude stadsmuur aan de Grintwal. In het verleden maakte dit onderdeel uit van de middeleeuwse verdedigingswerken van Hasselt.

De subsidie van provincie bestaat uit twee delen. Het grootste deel van 14.500 euro is beschikbaar gesteld vanuit de regeling ‘Het verhaal van Overijssel’. Daarnaast is er ook nog een extra bedrag van 1.500 euro toegekend aan de stichting voor deskundigheidbevordering. Samen met het eerder dit jaar door de gemeente toegekende bijdrage uit het ‘Leefbaarheidsplan Hasselt’ kan de stichting nu beginnen aan de uitvoering van het project, dat begroot is op 36.000 euro.

Sinds de middeleeuwen kent Hasselt een rijke historie als verdedigbare stad met muren, poorten, wallen en grachten. In de negentiende eeuw zijn veel van de muren en poorten gesloopt. Alleen de fundamenten van de verdedigingswerken bleven in het bodemarchief bewaard, zoals de resten van de enkele jaren geleden weer opgegraven Veerpoort.

Slechts op een paar plaatsen bleven restanten boven de grond bewaard zoals het Water- of Vispoortje en een het stukje muur bij het Rondeel aan de Grintwal. Dit laatste restant is sterk vervallen en dreigde geheel te verdwijnen, mede door aantasting van begroeiing, die door de SAWZ in december 2019 op voorhand is verwijderd. Het Rondeel maakte deel uit van wat eens, ook voor Nederlandse begrippen, unieke vestingwerken waren met een dubbele poort, een kruittoren en een stenen beer.

Het projectplan van de stichting voorziet in een archeologisch onderzoek van het Rondeel, het restaureren van de muur, het aanleggen van een belevingspak met rustpunten en informatieborden en het plaatsen van een kanon. Daarmee sluit het plan aan bij de restauratie van de Veerpoort, een andere parel van Hasselt als vestingstad. Tevens zoekt het plan aansluiting bij het project Hanze & Bedevaart, door bij het Rondeel een visueel start- of eindpunt in te richten voor de pelgrimsroutes zoals het Jabikspaad en Jacobspad.