Hasselter bedrijf ruziet bij rechter over te late levering van windmolens

(door Enrico Kolk)

ZAANDAM - Het project ‘Voor de Wind’ in Zaandam had te maken met forse tegenwind. De benodigde windmolens werden niet op tijd geleverd. Het Hasselter bedrijf Bastion Beheer (waarvan Knol Bouw een dochteronderneming is) heeft Bouwcenter Concordia om die reden voor de rechter gesleept. Het laatste bedrijf moet iets meer dan een ton betalen aan Bastion.

Knol leed en lijdt schade ‘wegens niet tijdige levering van de windmolens’, zo blijkt uit het vonnis van de rechter. In totaal zou de schade ruim 280.000 euro zijn. Bastion Beheer is voor die schade aansprakelijk, maar verhaalt die op Bouwcenter Concordia.

Bastion stelt dat Knol ten behoeve van gemeld project 'Voor de Wind' een alternatieve energievoorziening (zonnepanelen en warmtepompboilers) heeft moeten leveren en plaatsen ter vervanging van de beoogde windmolens. Dat was nodig om aan de EPC-norm uit het Bouwbesluit te voldoen. De kosten voor de vervangende installatie waren ruim 135.000 euro, maar voor de vordering zijn daar de aanschaf- en montagekosten van de windmolens van afgetrokken. Dat leidt tot een bedrag van 43.872,51 euro. Maar volgens Concordia maakt Bastion ten onrechte aanspraak op vergoeding van de kosten voor het installeren en monteren van de zonnepanelen en warmtepompen. “Concordia meent dat de afgesproken prijs van 9.000 euro per stuk niet de werkelijke waarde van de windmolens vertegenwoordigt”, zo is te lezen in de uitspraak van de rechter.
Die besloot overigens al eerder dat dat niet uitmaakt. “Indien de windmolens tijdig zouden zijn geleverd, zouden deze aan Bastion zijn geleverd tegen een door Bastion aan Concordia te betalen stukprijs van 9.000 euro exclusief btw. Dat dit overeengekomen bedrag niet de daadwerkelijke waarde weerspiegelt doet dan ook niet ter zake.”
Daarnaast stelt Concordia dat Bastion en Knol Bouw de bespaarde montagekosten voor de windmolens veel te laag hebben ingeschat. Ook daar gaat de rechter niet in mee, wat ertoe leidt ertoe dat de kosten van vervangende installatie tot een bedrag van 43.872,51 euro exclusief btw voor vergoeding in aanmerking komen, stelt de rechter. Maar dat is nog niet het enige. De zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor een veel lagere energieopbrengst dan de windmolens hadden moeten doen. Knol heeft daarvoor voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) moeten komen, waarbij de minderopbrengst is berekend op 121.612,26 euro.

Ook dat bedrag wil Bastion zien van Concordia, dat het er overigens niet mee eens is. Concordia betwist dat zij aan Bastion een minimaal rendement van de (experimentele) windmolen in het vooruitzicht heeft gesteld. “Door reeds in 2015 en begin 2016 een minimaal rendement te garanderen aan Knol en die op haar beurt aan de kopers van de woningen, heeft Bastion bijgedragen aan het ontstaan van de schade en bestaat er geen causaal verband met niet tijdige levering van de windmolens”, aldus Concordia.

En dat vindt ook de rechter. Die beslist dat het geclaimde schadebedrag moet worden afgewezen. Wel moet Concordia zo'n 46.000 euro betalen aan Bastion. Dat bedrag moest Bastion betalen aan de bewoners als boete wegens te late oplevering. Ook nog enkele andere kosten komen grotendeels voor rekening voor het Meppeler bedrijf Concordia. In totaal moet het bedrijf 99.841,68 euro, vermeerderd met de wettelijke rente sinds 2017, overmaken aan Bastion. Daarboven op veroordeelt de rechter Concordia in de proceskosten van 7.761,88 (met wettelijke rente) en nog een bedrag van 884 euro.