Afbeelding
Op de foto: Martijn Eikelboom

Jong zijn in coronatijd:
Martijn Eikelboom (17) uit Zwartsluis

(door Enrico Kolk)

In deze rubriek vragen wij jongeren hoe ze omgaan met de coronamaatregelen en wat de impact daarvan is op hun dagelijkse leven. Vandaag deel 20: Martijn Eikelboom (17) uit Zwartsluis.

“Met carnaval stond ik nog te feesten”, blikt Martijn terug op 2020. Het was ook meteen zo’n beetje het laatste feest. Twee weken later arriveerde het inmiddels overbekende coronavirus in Nederland.

Het leven kwam zo goed als stil te staan. Vlak na de afkondiging van strenge maatregelen, werd de jonge Sluziger 16 jaar. “En ik zou de dag na mijn verjaardag afrijden voor m’n scooterrijbewijs”, vertelt hij.
Er ging een streep door. “Het CBR ging dicht. En ik kon in oktober pas afrijden. Dat vond ik mooi kloten.”

En dat was niet het enige dat van de planning moest. “Mijn verjaardag kon ik niet echt vieren. Ik had al wel wat ideeën, om het met een paar vrienden te vieren. Maar dat is niet doorgegaan en we zeiden toen: ‘we hopen dat het snel overtrekt.” Inmiddels is het een jaar verder. “En we zitten er nog steeds mee. Ik heb mijn verjaardag dit jaar voor een klein groepje gehouden. En toen was iedereen om 22.00 uur thuis.”

Dat moest, want de avondklok was nog van kracht. En dat is een van de weinige maatregelen waar Martijn echt moeite mee had. “De avondklok vond ik drie keer niks. En ik vond het ook nergens op slaan.”

“De avondklok vond ik drie keer niks

De maatregel is verdwenen, veel andere regels zijn versoepeld. “Op dit moment vind ik alle regels wel goed, er is niks mis mee”, stelt hij. Dat er regels zijn, kan hij goed begrijpen. “Ik ervaar thuis dagelijks nog de gevolgen van corona.”

Daar zou, wat hem betreft, meer aandacht voor mogen zijn. “De meeste beelden die je ziet, zijn van het ziekenhuis en de intensive care. Maar je ziet niet zoveel dat mensen er heel erg lang last van houden.”

Zelf heeft hij dat overigens niet. Martijn liet zich drie keer testen en bij alle testen was de uitslag negatief. “Ik vond het testen soepeler dan verwacht”, zegt hij. “Maar het was niet erg prettig ofzo.”

Om te voorkomen dat de uitslag wel een keer positief uitslaat, probeert hij zich zoveel mogelijk aan de regels te houden. “Een jaar geleden dachten mensen er nog heel makkelijk over, ze hielden zich niet strikt aan de regels”, kijkt hij terug. “Daarna werd het streng en toen ging het wel goed. Maar ik merk dat het nu wel weer wat begint te verslappen, ook bij mezelf.”
Het beeld dat het vooral jongeren zijn die zich niet aan de regels houden, klopt volgens hem overigens niet. “Ik vind het best wel jammer dat jongeren voornamelijk worden aangesproken op dat ze zich niet houden aan de anderhalve meter. Ik heb in een supermarkt gewerkt en daar ondervonden dat het vooral ouderen waren die geen afstand houden.”

Terwijl de gevolgen voor jongeren niet onderschat moeten worden, vindt hij. “Ik zit in m’n jeugd en je kunt nu niet uitgaan. Daar baal ik aan de ene kant van en aan de andere kant snap ik het wel. Maar die tijd krijg je nooit meer terug.”

Zomer

En daarom begint hij er nu wel klaar mee te raken, merkt hij. “Vooral als het gaat om het aantal mensen dat bij elkaar mag zijn. Dus ik hoop dat we deze zomer alles weer kunnen.”

En dan gaat het gebeuren ook, denkt hij. “We hebben met de hele vriendengroep een boot. Dus ik hoop dat we dan weer met twintig man kunnen varen en ergens liggen, zonder dat de politie komt en zegt dat het niet mag.”

Want er mocht al zoveel niet. “Ik zit nu in mijn examenjaar”, merkt Martijn op. “En we zouden met school naar Polen gaan. Dat ging niet door. En we deden ook niks aan de laatste schooldag, we hebben ook geen eindexamenfeest.”

Aan de andere kant biedt hem dat wel de ruimte om aan het werk te gaan. “Dat is belangrijk”, legt hij uit. “Ik zie dat nu als tijdsbesteding en dagbesteding. Anders doe je toch niks en nu ben je bezig.”

En dat maakt de coronatijd voor hem ook wel weer makkelijker. “In het begin verveelde ik me wel, vooral toen we onlineles hadden. Je bent dan toch sneller afgeleid. Maar ik heb me sinds januari, toen kreeg ik ander werk, niet meer verveeld. Ik ben aan het werk of ik ben aan het leren voor m'n examens. Dus ik heb het nu eigenlijk best druk."

Afbeelding