Flier heeft de beslissende penalty gestopt. Sportclub Genemuiden bekert door ten koste van ADO Den Haag.
Flier heeft de beslissende penalty gestopt. Sportclub Genemuiden bekert door ten koste van ADO Den Haag. Foto: Helmich Lubberts

Mister Genemuiden Albert Flier krijgt plek in Galerij der Groten


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Een mooi eerbetoon aan oud-keeper Albert Flier van Sportclub Genemuiden. Hij kreeg vorige week een plaats in de Galerij der Groten van de voetbalwebsite voetbal247.nl. “Ik heb in ieder geval genoeg meegemaakt”, aldus Albert Flier.

In coronatijd, gaan sportjournalisten op zoek naar alternatieven. Voetbal247.nl bedacht de Galerij der Groten. “Het voetbal ligt stil, maar je wilt wel wat schrijven. Toen kwam het idee om spelers eruit te lichten die een bijdrage hebben geleverd aan het amateurvoetbal. En dan niet alleen de absolute toppers. Met onze site richten we ons op het hele land. We richten ons op voetballers met een mooi verhaal. Om iemand goed te kunnen duiden spreken we bij elke speler met iemand die dichterbij deze voetballer staat”, aldus Henk Kasius van voetbal247.nl. Bij dit verhaal vervult Cor Heutink deze belangrijke rol.

Vorige week was het tijd voor deel 22. Voor even stond Sportclub Genemuiden centraal. Na wat onderzoek kwam Kasius uit bij Albert Flier. De journalist leefde zich uit. Dinsdag werd het artikel gepubliceerd, een verhaal van maar liefst 1322 woorden. Een compleet werk met alle hoogtepunten uit de loopbaan van Albert Flier. In het artikel fungeert Cor Heutink diverse keren als aangever van Kasius.

Echte Gaellemuniger

Een verhaal over Mister Genemuiden die werd geboren in Elburg en daar ook opgroeide. “Maar Albert Flier is een echte Gaellemuniger geworden”, wordt Cor Heutink in het verhaal geciteerd. "Dat kan eigenlijk ook niet anders", concludeert Kasius. “Zeventien seizoenen onder de lat bij Sportclub Genemuiden, kampioen in 2004, tweemaal winnaar van de districtsbeker, één keer winnaar van de KNVB Beker voor amateurs, plaatsing voor de topklasse, na een degradatie een directe terugkeer naar de topklasse en een aantal heldenavonturen in de KNVB Beker”, somt Kasius op in het artikel.

Bij Genemuiden geldt: als het past, is het voor altijd.

Geen profvoetballer

Vervolgens begint een beschrijving van de loopbaan van Flier. Begonnen bij Elburg en ontdekt door SC Heerenveen. Flier doorloopt de jeugdopleiding van de Friese club, maar slaagt er niet om door te stoten naar het eerste elftal. Ook via Jong Cambuur lukt het Flier niet om de stap naar het profvoetbal te maken.

Thuis in Genemuiden

Vervolgens breekt een prachtige tijd in het amateurvoetbal aan wanneer Flier wordt ingelijfd door Sportclub Genemuiden. “Flier weet zich prima aan te passen en verovert de harten van de fanatieke supportersschare op Sportpark De Wetering. Zelfs een overgang naar Be Quick ’28, wordt de doelman vergeven. Een jaar later is hij weer terug op De Wetering”, schrijft Kasius. “Bij Genemuiden geldt: als het past, is het voor altijd”, vult Heutink aan.

Kleedkamer op slot

Daarna volgen er verschillende mooie voetbalverhalen. Zoals de strijd tegen ARC om een plek in de topklasse. In Alphen aan den Rijn is Flier geweldig op dreef. “Hij liet zien dat hij een geweldige keeper is, maar ook bloedfanatiek. “In de rust van de wedstrijd was onze kleedkamer op slot. De spelers moesten zeker vijf minuten buiten wachten. Albert was woest. De ontlading was dan ook groot toen we in de return het plekje in de topklasse wisten te bemachtigen”, aldus Heutink.

Penalty's

Uiteraard is er in het artikel aandacht voor de memorabele wedstrijden van Sportclub Genemuiden in de landelijke KNVB beker. “De thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, waarin Albert de beslissende penalty pakte. En wij wonnen. Prachtig! En de wedstrijd tegen FC Twente in de Grolsch Veste. Die was tot de laatste stoel uitverkocht. Een uitvak met 3.500 Gaellemunigers en Albert die ook in die wedstrijd een penalty pakte. We kwamen uiteindelijk maar net tekort en verloren met 4-3”, aldus Heutink.

Teamsport

Albert Flier heeft het verhaal met genoegen gelezen. “Het was een mooi stukje. Ik voel me vereerd, maar eigenlijk is het teveel eer. Zonder de andere spelers en alle mensen eromheen had ik dit nooit bereikt. Voetbal blijft een teamsport. Je doet het nooit alleen. Maar het is toch mooi dat zo lang nadat ik ben gestopt de prestaties de mensen toch bijblijven. Sportclub Genemuiden heeft zich laten gelden in het amateurvoetbal. Het was mooi om daar deel van uit te maken. Het was een heel mooie periode.”