Leden van The Training Club werken zich in de sportschool in het zweet.
Leden van The Training Club werken zich in de sportschool in het zweet. Foto: The Training Club

Sportscholen eindelijk weer open: ‘Dit is een hele opluchting'

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het mag weer. Lekker zweten in de sportschool. En dat is goed nieuws voor sporters en sportschooleigenaren. Op 15 december vorig jaar gingen de deuren van alle sportscholen in het slot. Afgelopen woensdag stonden de deuren van de sportscholen eindelijk weer open en dat was reden voor een feestje.

Alwin Visscher is eigenaar van sportschool The Training Club in Genemuiden. Vorige week legde hij de loper uitgelegd voor de leden van de sportschool.

“Ik ben heel erg blij. Dit is een hele opluchting. We hebben de boel versierd en er is een boog van ballonnen gemaakt. De mensen hebben ons zo gesteund. Zij hebben ons erdoor gesleept. We hebben al het mogelijke gedaan om overeind te blijven. De steun van de leden was daarin zeer belangrijk. Een groot deel is lid gebleven. De mensen kennen je, dat is doorslaggevend geweest."

"We hebben veel gedaan om de leden toch wat te kunnen bieden. We hebben een tent neergezet, waarin de leden toch konden sporten. Dat is doorslaggevend geweest. In de tent hebben we veel groepslessen gegeven. Zo kregen onze leden toch het gevoel dat er wat voor hen werd gedaan.”

Tijdens de sluiting was het iedere dag spannend of er opzeggingen in de mailbox stonden. Op die momenten heb je het als eigenaar zwaar, maar gelukkig waren er veel trouwe leden die ons door deze periode heen hebben gesleept. Alles wat je hebt opgebouwd, zag je langzaam afbrokkelen. We hebben het echt wel moeilijk gehad. We gingen net in de verkeerde periode dicht. We misten januari en februari. Dat zijn normaal gesproken topmaanden voor een sportschool. April en mei zijn ook goede maanden. Dat hebben we ook wel gemerkt. Woensdag heeft zich gelijk een flink aantal nieuwe leden aangemeld. Een hele stroom mensen heeft gewacht totdat we weer open gingen.”

Sportbalanz

In Zwartsluis kunnen Sluzigers sporten bij Sportbalanz. Eigenaar Erik Huizing biedt groepstrainingen aan en personal training. Vrije fitness behoort niet tot de mogelijkheden. “Bewust niet. Dat past niet in mijn visie. Bij mij staan de leden centraal. Ik wil ze helpen, corrigeren en motiveren, waarbij ook het sociale aspect belangrijk is."

Ook hij heeft veel last gehad van de coronamaatregelen. “Tijdens de eerste lockdown heeft een kwart van de leden opgezegd. Daarna is het aantal leden wel weer gegroeid en vervolgens gelijk gebleven.”

Huizing was creatief in coronatijd. “In december gingen de sportscholen op slot. "Ik ben twee dagen dicht geweest. Ik heb een constructie bedacht. Ik heb bouwhekken geplaatst en daar canvasdoeken op gespannen. Die fungeerden als wanden. Vervolgens heb ik vijf vakken gemaakt van ieder acht bij drie meter. In elk vak konden twee mensen trainen. Soms was het koud, maar de mensen vonden het super dat ze konden blijven sporten."

Voorlopig heeft hij nog maar weinig profijt van de versoepelingen. "De groepslessen vinden nog steeds buiten plaats. Binnen mag ik alleen personal training geven. Individueel of met een tweetal", aldus Huizing.