Afbeelding
Foto: Erik Driessen

Vriendenstellen en thuiswerkers ontdekken Camping de Noorde ook in tijd van veel regen

(door Erik Driessen)

ZWARTSLUIS - Het is zaterdagmiddag net even droog boven De Noorde, maar dreigende wolken voorspellen de volgende buien alweer. Toch staat de nieuwe camping van Daniel en Linda Roeland vol met campers en caravans. “Ik was bang dat iedereen zou afbellen, maar uiteindelijk willen mensen er toch graag uit met Pinksteren”, zegt Linda.

Het is meteen ook het beeld van het eerste jaar. Op het moment dat De Noorde opende, brak het coronavirus uit. Vrij snel daarna kwamen de toeristen toch en vervolgens stonden de plaatsen onder aan de dijk vaak vol. “We hebben gewoon een goed jaar gehad. Dat kwam vooral door de Nederlanders die hun eigen land ontdekten. Duitsers, Belgen en Italianen kwamen bijna niet”, vertelt Daniel.
In het matige voorjaar tot dusver zien ze ook een opvallende trend. “We ontvangen veel bevriende stellen die hier afspreken. Bijvoorbeeld omdat het ene stel in Noord-Holland en het andere in Friesland woont. Thuis afspreken was in coronatijd lastig, maar op de camping is er meer mogelijk. Ook hebben we regelmatig een thuiswerker te gast. Die zet hier de camper neer en gaat lekker aan het werk.”

Buiten dat zijn het veel camperaars of caravanbezitters die vallen voor de streek. Vanaf De Noorde kun je met de fiets of de benenwagen alle kanten op. “Mijn vader heeft een aantal fietsroutes ontwikkeld en die vallen goed in de smaak. Giethoorn is een trekker natuurlijk, maar opvallend veel gasten gaan ook naar Kampen. Blokzijl/Vollenhove en De Weerribben zijn ook populaire bestemmingen. Vanaf de camping wandel je ook zo naar Genemuiden en Zwartsluis voor de boodschappen”, vertelt Linda.

“We hebben nog geen seconde spijt…”, vervolgt ze. “Het contact met de gasten is superleuk. Omdat we kleinschalig zijn, vinden gasten dat zelf ook belangrijk. Je hoort soms de mooiste levensverhalen. En vakantievierders zijn natuurlijk altijd goed gehumeurd”, vertelt Linda, terwijl ondertussen de bel gaat.

Een teken dat iemand in de receptie staat. Twee minuten later komt ze terug. “Die meneer vroeg of hij ons niet tijdens de lunch stoorde. ‘Nee, we zitten in een interview’, zei ik. ‘Zeg maar dat het hier geweldig is: schoon, mooie plekken en prachtige omgeving’, moest ik van hem zeggen.”

Sinds deze zomer staan er ook drie tiny houses op het terrein. Die zijn geen eigendom van Daniel en Linda. “Ze zijn van Kappert in Staphorst. Dat bedrijf bouwt deze huisjes en zocht een plek om ze neer te zetten. Ze regelen zelf de verhuur en de schoonmaak. Ook die voorzieningen vallen in de smaak”, legt Linda uit. “Daarnaast hebben we zelf wel een trekkershut gebouwd. Die staat op het veldje voor de tenten”, vult Daniel aan. Ook is er een klein speeltuintje op de camping gekomen.

Plannen hebben ze nog genoeg, maar de camping zal altijd een kleinschalig karakter blijven behouden. Dat is ook waar de gasten van houden, zegt Daniel. “Een ouder stel uit Brabant behoorde tot onze eerste gasten. Op de eerste dag belde de man op dat ze naar huis zouden gaan, omdat de camper lekte. ‘Ik ben bijna thuis, dan kijk ik wel even’, antwoordde ik. Met een kleine ingreep was die lekkage verholpen. Dat stel was zo blij dat ze nog een paar dagen bleven en een hele leuke review schreven. Ook dat soort dingen maakt zo’n camping heel leuk.”