Terugkijken op de Pinksterdagen (Column Cees van Beek)

Zijn wij na dit Pinksterweekend weer overgegaan tot de orde van de dag? Of worstelen wij met de vraag of wij wel vervuld zijn door een uitstorting van de Heilige Geest op ons? Met andere woorden, of de Heilige Geest al over ons gekomen is zoals Jezus dit ons heeft beloofd? Is dàt nu gebeurd?

Nee… ik bedoel niet het werk van de Geest in zonde-vertuiging, of dat van de innerlijke vernieuwing. Nee, ik bedoel of wij de bekrachtiging van Gods Geest op ons ontvangen hebben? En dat vervolgens door ons vrijmoedig getuigen van Jezus, jongeren en ouderen tot bekering ten leven, tot geloof komen, mensen van ziekten genezen en vrijkomen van depressie, eenzaamheid en duistere machten? Een voorbeeld. Ducan Cambell (1898-1972), evangelist tijdens de grote opwekking op de Hebriden rond 1950, raakte zwaar gewond op een slagveld van de Eerste Wereldoorlog.

Toen hij achterop een paard naar een veldhospitaal werd vervoerd, dacht hij dat hij doodging. En dat niet alleen maar ook dat hij geen enkele vrucht had voortgebracht. Hij herinnerde zich het lied dat zij vaak thuis zongen: ‘Must I empty handed go?’ Ook ervaarde hij zijn onheiligheid. Plotseling bad hij het gebed van Robert McCheyne: “Maak mij zo heilig als een geredde zondaar kan zijn”. Direct daarop stortte Jezus Zijn Geest op hem uit. Toen hij daarna behandeld werd, begon een verpleegster te zingen: ‘There is a fontain filled with blood’. Duncan antwoordde met het zingen van Psalm 103: “Loof de Heere O mijn ziel en al wat binnenin mij is, Zijn heilige Naam. Loof de Heere mijn ziel en vergeet geen van Zijn weldaden".

Plotseling daalde Gods Geest neer in dat veldhospitaal, daar waar veel menselijk bloed vloeide. Ineens vroegen andere gewonde soldaten of hij Engels wilde spreken want zij zochten Jezus. Duncan en de verpleegster hadden namelijk in een Schots dialect gezongen en gesproken. Zeven soldaten kwamen die dag tot Jezus, omarmden Zijn bloedgerechtigheid en werden doordat te geloven, uit genade zalig.

Als wij die kracht van Gods Geest over ons niet kennen, wordt het dan niet hoog tijd dat die Geest blaast in onze dode aardse werken? Moet die braakliggende grond van ons geestelijk leven dan niet diep doorploegd worden door Gods Geest? Om het recht en de gerechtigheid weer te laten stromen als een bruisende rivier? De wereld om ons heen zit niet te wachten op onze woorden van menselijke wijsheid maar op demonstraties van de Geest en Zijn kracht!

Evangelist Cees van Beek uit Genemuiden. Wil je hierover doorpraten, of heb je vragen, of wil je gebed, mail mij gerust op levendenstromendwater@gmail.com. Of bel of app mij op 06-51046981.