Arbeidsmigranten op raadsagenda

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – “Er is te lang wildgroei geweest”, zegt PvdA-raadslid Klaas Eenkhoorn donderdag. Ter tafel, bij de raadsleden thuis, ligt het plan om arbeidsmigranten beter te documenteren en meer te gaan handhaven.

Ze spelen een steeds grotere rol op arbeidsmarkt, constateert Eenkhoorn. “En dat komt door het ontbreken van voldoende arbeidskrachten.” Maar dat roept wel de nodige vragen op. “Voor wie zijn de nieuw te bouwen woningen?”, vraagt hij zich af. “Zijn die voor onze ‘eigen inwoners’ of voor de arbeidsmigranten? Die horen ook bij onze samenleving.”

Een dilemma, schetst hij. “Want dat kan bij anderen, woningzoekenden, het gevoel oproepen dat zij er niet bij horen. Dus we moeten duidelijk communiceren dat zij ook de nodige aandacht hebben en verdienen.”

VVD’er John Smits heeft ‘met verbazing gekeken’ naar de nieuwe plannen van de gemeente. “Ik loop al vier jaar lang te vragen of u beleid wilt maken”, stelt hij. Dat er nu ‘eindelijk’ wat ligt, is mede daaraan te danken, is zijn inschatting.

Hij stelt vragen bij de kosten die het college op tafel ligt. Zo staat er een post van 5.200 euro aan onvoorziene kosten. “Bij 5.000 had ik het geloofd”, zegt hij. “Maar als er staat dat er 5.200 euro voor onvoorziene kosten is, dan heeft u daar een beeld bij. En dat kunt u dan ook aan de raad vertellen.”

Dat nog steeds niet duidelijk is hoeveel arbeidsmigranten zich in Zwartewaterland gevestigd hebben, doet Margreet Bosma van het CDA de wenkbrauwen fronsen. “Waarom is er na meer dan een jaar niet meer duidelijkheid?”

Wilma Veldman (ChristenUnie) verbaast zich meer over de aandacht voor arbeidsmigranten die er steeds meer is in Nederland. Ze vertelt hoe ze 15 jaar geleden op een camping zat en daar ook al arbeidsmigranten waren. “Waarom zijn we er nu ineens allemaal mee bezig?”

Registratie is een probleem, erkent wethouder Gerrit Knol richting Bosma. “Het kan zijn dat mensen hier wel werken en ook geregistreerd zijn, zonder dat we het weten.” Zo’n inschrijving, die niet via de gemeente gaat, geldt namelijk voor vier maanden. “Als ze hier langer dan vier maanden zijn, dan moeten ze zich inschrijven bij de gemeente. Maar sommigen zijn hier zes weken en dan weer weg.”

Dat de gemeente 5.200 euro onder 'onvoorzien' schaart, komt volgens Knol door een percentage uit andere bedragen die nodig zijn om het beleid voor de arbeidsmigranten uit te voeren.

Besluitvorming heeft overigens nog niet plaatsgevonden. De gemeenteraad praat tijdens de raadsvergadering van volgende week donderdag verder over de plannen voor arbeidsmigranten.

Vaccineren

Het vaccineren is een item, reageert Knol op vragen vanuit de raad. Mensen die zijn ingeschreven in de gemeente kunnen een beroep doen op de coronavaccinaties. "Maar voor de arbeidsmigranten is nog geen planning opgesteld en er is ook nog geen duidelijkheid over hoe dat gaat gebeuren."