Lege bankrekeningen bij faillissement autobedrijf

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - "Hoewel uitdrukkelijk naar gevraagd, heeft curator nog geen financiële gegevens mogen ontvangen." Dat schrijft curator mr. M.A. Kerkdijk in het faillissementsverslag van Vdv Automotive in Genemuiden.

Dat bedrijf werd eerder dit jaar failliet verklaard. Kerkdijk is toen aangesteld als curator om het faillissement af te wikkelen.

Van een leien dakje gaat dat niet, want de curator heeft geen financiële gegevens gekregen. Wel kreeg hij inzage in de bankrekeningen. "De vennootschap hield twee rekeningen aan bij de ABN Amro Bank. Een rekening vertoonde op datum uitspraak faillissement een saldo van 0,00 euro. De andere rekening betrof een geblokkeerde beslagrekening derdenbeslagen met een saldo van 82,98 euro", aldus de curator. Hij heeft een verzoek bij de bank ingediend om het laatste bedrag over te maken.

Ook loopt er nog iets anders. Het bedrijf is namelijk verwikkeld in een rechtszaak. De rechtbank heeft die zaak op de rol gezet voor schorsing, vanwege het faillissement.

De curator heeft contact gehad met de assurantietussenpersoon van de vennootschap en krijgt nog een overzicht van lopende verzekeringen. "Er is thans nog dekking", schrijft de curator, die bekijkt welke verzekeringen beëindigd kunnen worden.

Bij het bedrijf was nog één persoon werkzaam. Die heeft ontslag gekregen van de curator. Ook is de huur van het bedrijfspand opgezegd.

Oorzaak

De oorzaak van het faillissement is onderwerp van onderzoek bij de curator. Wel heeft hij navraag gedaan bij de bedrijfsleider.

Het bedrijf is in 2014 klein begonnen met de verkoop van tweedehands auto's in het goedkope segment. Vier jaar later, in 2018, is de onderneming gestopt met de verkoop van auto's. "De onderneming had veel kosten aan service op de verkochte auto's. De onderneming heeft zich toen toegelegd op alleen reparatie en onderhoud van auto's met incidenteel de aan- en verkoop van een occasion. Het verlies van de voorgaande jaren kon in de jaren daarop niet goedgemaakt worden", verklaarde de bedrijfsleider, zo blijkt uit het faillissementsverslag. Het is aan de curator om dat nu te beoordelen.