Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Apetrotse Rietman is blij met start van reconstructie Veerpoort

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Apetrots is ‘ie. Eigenlijk kan wethouder Harrie Rietman z’n geluk niet op. Donderdagmiddag kreeg hij uit handen van Albert Corporaal, voorzitter ad interim van het Hasselter Mannenkoor, symbolisch een set afgebikte stenen. Die worden gebruikt bij de ‘wederopbouw’ van de Veerpoort.

Nouja, wederopbouw. “Hij wordt niet in oude luister hersteld, het is een reconstructie”, verduidelijkt de wethouder. Maar blij is hij er desalniettemin wel mee.

“Dat geldt ook voor Genemuiden, Zwartsluis en de Kamperzeedijk”, licht hij toe. “Je gaat de komende tijd zien dat we allerlei dingen aanpakken. En elke keer dat er iets gebeurt ben ik apetrots op onze gemeenschap die dit mogelijk maakt. Het heeft miljoenen gekost en daar plukken we nu de vruchten van.”

De gemeenschap krijgt dit keer letterlijk vorm in het Hasselter Mannenkoor. Maandenlang bikten de mannen van dat koor stenen die overbleven bij de reconstructie van de Kaai in Hasselt. Een verdienmodel dat eigenlijk uit nood geboren was. Want corona kwam en het koor moest stoppen met de repetities en optredens. Maar de vaste lasten liepen wel door en daar moest geld voor gevonden worden. Dat vonden ze bij de gemeente, maar voor wat hoort wat.

Zingen was er dan misschien niet bij, een praatje wel. “Ze hebben veel geconverseerd”, merkt Rietman op. “Albert Corporaal maakte zelfs een grapje: ‘we hebben ons de blaren op de tong gepraat, zodanig dat we niet meer konden repeteren’. Je krijgt met zoiets ook een vorm van gezelligheid die samenbindt.”

Het was wel werk, maar zo voelde het niet, schat Rietman in. “Je doet iets nuttigs, iets wat goed is voor de vereniging en je hebt ook een fijne ochtend.” Hij noemt het daarom ‘toch wel een heel bijzonder project’. Leerlingen van de Opleidings Vereniging Genemuiden (OVG) gaan de komende maanden aan de slag om de Veerpoort neer te zetten in het straatbeeld. En daar is zelfs landelijke aandacht voor, vertelt de wethouder glunderend. “RTL Z gaat aan deze reconstructie aandacht besteden en vooral ook aan de inzet van deze aspirant-bouwvakkers.”

Want ook voor hen is het bijzonder, zegt Rietman. “Dit is niet iets alledaags. We moeten voor een deel ook nieuw materiaal gebruiken, maar er zit ook heel veel ouds in. En dat is dus ook nieuw voor de leerlingen.”

De gemeente wil graag dat het project in september/oktober klaar is. “We gaan niet in de winter door”, zegt de wethouder. In eerste instantie was het de bedoeling dat de Veerpoort er voor het begin van het zomerseizoen zou staan.

"Toen ik hoorde dat het vertraging opliep, was ik eerst teleurgesteld. Maar nu zien de mensen wel hoe het werkt. Eigenlijk is het een attractie: wat zijn die mensen aan het doen met de poort”, glimt de wethouder, die zeker weet dat Hasselters er trots op zijn.

"Je voelt het positivisme”, roept hij enthousiast uit. "En natuurlijk is er vast wel iemand die zich afvraagt of we het geld niet beter kunnen besteden.” Maar die ‘paar ton' geeft de wethouder, die geschiedenis studeerde, graag uit aan de Veerpoort.
Die studie zorgde ervoor dat hij een ‘heel warm gevoel’ krijgt bij een oude binnenstad, ook bij die van Hasselt. “Dan voel ik dat: dit heeft historie, hier is iets gebeurd. Ik ben geboren en getogen in Genemuiden. In die stad is zo weinig terug te vinden van de geschiedenis. En dat komt natuurlijk ook wel door de stadsbranden. Maar in Hasselt vind je nog zoveel.”