Henk Jan Overmars (links) en Robert Jansema.
Henk Jan Overmars (links) en Robert Jansema. Foto: Enrico Kolk

Reeks corona-updates op ZwartewaterFM eindigt
nu het opnieuw rustiger wordt rond het virus

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Vaste prik op donderdagavond: Henk Jan Overmars en Robert Jansema in de studio van ZwartewaterFM. Ze bellen met de burgemeester, die dan vervolgens de laatste stand van zaken rondom het coronavirus in Zwartewaterland doorgeeft. Morgenavond is de laatste keer.

Eigenlijk zou het vorige week al voor het laatst zijn geweest. Maar dat liep anders. Burgemeester Eddy Bilder had een belangrijke bespreking en kon zodoende niet live in de uitzending komen. Om het toch op een ordentelijke manier af te sluiten, doet hij dat morgenavond alsnog.

En dan zit het erop. “We hebben een hele periode intensief samengewerkt”, vertelt Overmars. Vorig jaar in maart begon dat al. De start van de coronacrisis vormde ook de start van de uitzendingen. Een tijdlang dagelijks, daarna iets minder frequent en in de zomer kon een eind gemaakt worden aan de reeks uitzendingen.

Het coronavirus leek op z’n retour, het ging de goede kant op, de maatregelen werden versoepeld. En ook de uitzendingen werden destijds min of meer overbodig. Tot het virus opnieuw de kop opstak.
ZwartewaterFM schakelde snel en Overmars en Jansema waren paraat voor een nieuwe reeks van uitzendingen. In de eerste periode had het programma wisselende presentatoren en kwamen ook verschillende gasten aan het woord in de uitzendingen. “Het coronavirus was toen nog onbekend”, zegt Jansema.

Ondernemers, verzorgend personeel, leraren, vrijwel iedereen kreeg te maken met het virus of de maatregelen ertegen. Ze mochten allemaal hun verhaal doen in de uitzendingen. “Maar daar werd wel minder naar geluisterd”, blikt Overmars terug. “De cijfers waren belangrijk, maar na het praatje van de burgemeester reduceerde het aantal luisteraars.”

In de nieuwe reeks van uitzendingen kwam daarom alleen nog de burgemeester aan het woord. “Het hoeft ook niet lang te duren”, weet Overmars. Er was echter wel behoefte aan een update. “Ik doe al 20 jaar het programma Actueel, maar daar krijg ik relatief weinig reactie op. Drie maand geleden stond ik bij de supermarkt, toen tikte een wildvreemde vrouw op m’n schouder. Die gaf haar complimenten voor de corona-update.”

De vrouw haalde er veel informatie uit, legt Overmars uit. En dat was ook het doel van de uitzendingen. “We doen het graag en ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan.” Hij zag min of meer wel aankomen dat er een tweede reeks uitzendingen zou komen. “Maar dat Zwartewaterland wéér zo hard geraakt zou worden, had ik nooit verwacht.”

Dat was wel zo. “We hebben hele moeilijke tijden gekend. Ik kon soms ook aan de stem van burgemeester horen of ‘ie slecht nieuws had.” Dat slechte nieuws werd de afgelopen tijd gelukkig steeds minder.

Het is niet erg dat het voorbij is, zegt de presentator. “We zijn een mooi team geweest”, knikkend naar Jansema. “En de burgemeester heeft ook altijd zijn uiterste best gedaan om medewerking te verlenen. We hebben ook weleens een opname van eerder die middag uitzonden, omdat een van de partijen geen mogelijkheid had. Dat ging eigenlijk altijd in goed overleg.”

De uitzendingen tonen het doel van een lokale omroep, vindt Jansema. Een grote moeite was het niet voor hem. "Mijn moeder moest iedere donderdag wel even rekening houden met koken. Het eten stond op tijd op tafel, zodat ik niet te laat in de studio zou komen”, lacht hij.

Ook bij Overmars zorgde het niet voor grote problemen. “Het was maar een half uurtje van je tijd, maar we moesten er natuurlijk wel altijd zijn. Toch is het een kleine moeite om het op deze manier te brengen. De lokale zender leent zich daar bij uitstek voor.”