Gemengde gevoelens over GOV komen naar voren in evaluatie

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – Veertig procent van de deelnemers aan de evaluatie van de Genemuider Ondernemers Vereniging (GOV) vindt dat de besluitvorming over het instellen van een ondernemersfonds niet transparant genoeg geweest is. Dat blijkt uit de evaluatie.

Van de deelnemers geeft 38 procent aan dat ze juist wel tevreden zijn en ruim 20 procent stelt zich neutraal op. “Hoewel de resultaten uiteenlopen is het geen goed signaal dat een deel van de respondenten negatief is als het gaat over besluitvorming en inspraak”, stelt adviesbureau BRO, dat de evaluatie uitvoerde.

Van belang is, volgens BRO, dat het om deelnemers uit diverse sectoren gaat. “Transparante besluitvorming en inspraakmogelijkheden zijn cruciale voorwaarden om voldoende draagvlak te genereren.” Ook over de inspraak bij beslissingen lopen de meningen uiteen. Bijna 38 procent van de respondenten geeft aan dat er voldoende mogelijkheden zijn voor inspraak bij beslissingen, tegenover ruim 30 procent die aangeeft dat hiervoor onvoldoende mogelijkheden zijn. Bijna 28 procent is neutraal of heeft geen mening.

Aan de evaluatie deden 41 ondernemers mee, terwijl er 74 ondernemers zijn die reclamebelasting betalen. Dat zorgt voor een deelnamepercentage van zo’n 55 procent, iets meer dan de helft. “Dit is een relatief hoge respons”, volgens BRO. “De ervaring leert namelijk dat ondernemersenquêtes doorgaans een respons opleveren van 30 à 40 procent.”

En groot deel van de ondernemers, bijna een kwart, ziet een toegevoegde waarde in het ondernemersfonds. Maar dertig procent ziet dat juist niet. “Het initiatief is goed voor de detailhandel, maar niet voor andere functies”, voeren zij aan. Andere functies binnen de kernzone betalen echter wel mee. Sommige ondernemers hebben nauwelijks belang bij het Ondernemersfonds en die zien daardoor ook geen toegevoegde waarde. “Aangegeven wordt dat vooral het centrum profiteert en andere winkelgebieden in de kernzone (Klaas Fuitestraat, Prinses Irenestraat) nauwelijks”, constateert BRO.

Ondernemers die in de kernzone van Genemuiden werkzaam zijn, moeten lid worden van het fonds. Dat verplichte lidmaatschap gaat echter alleen maar ten koste van de samenwerking, zo luidt de conclusie. “Voorheen goede verhoudingen met collega’s zijn hierdoor alleen maar achteruit gegaan."

Zaak dus dat de GOV bij zichzelf te rade gaat, stelt ook het onderzoeksbureau. "Allereerst is het van belang om objectief te bekijken in hoeverre de tegenstanders terechte argumenten hebben. Hiervoor is het van belang om specifiek met deze ondernemers in gesprek te gaan over waar de onvrede precies vandaan komt en, indien de onvrede terecht is, of er mogelijkheden zijn om het projectenprogramma aan te passen zodat het profijt vergroot wordt", is de suggestie die de GOV krijgt. Als dat niet het gewenste resultaat geeft, moet er gekeken worden naar de begrenzing van de kernzone. "Het uitsluiten van de Klaas Fluitestraat en de Prinses Irenestraat zou dan een mogelijke oplossingsrichting kunnen zijn." Een ander idee is om ondernemers met kleine reclame-uitingen uit te sluiten van de reclamebelasting.