Bibliotheek collecteert voor oprichten van zadenbibliotheek

ZWARTEWATERLAND – Bloemen-, groente- of kruidenzaden lenen en ruilen? Als het in de bibliotheek ligt, is dat straks mogelijk in Zwartewaterland. Een speciale kast daarvoor moet in de bibliotheken komen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

De bibliotheek doet mee aan de jaarlijkse collecte-actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1.182 organisaties in het hele land om geld op te halen voor lokale cultuur en natuur. De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en sociale media. De bibliotheek voert actie voor de realisatie van de zadenbibliotheek.

Met dit initiatief wil de bibliotheek een positieve bijdrage leveren aan natuur in de gemeente. “De zadenbibliotheek bestaat uit een kast waar je biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen kunt lenen of ruilen”, legt de bibliotheek uit.

Die wil deze extra service op termijn aanvullen met leerzame lezingen, workshops en meer. Groene vingers of niet, de zadenbibliotheek stelt jong en oud in staat om vanuit de eigen (moes)tuin bij te dragen aan de natuur in eigen omgeving. Meer informatie hierover is te vinden onder het kopje Nieuws op de website www.bibliotheekkopvanoverijssel.nl.

Anjeractie

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds.

Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. "Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie", luidt de boodschap.

"Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen", luidt de tekst van het persbericht. "Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto opbrengst teruggeeft aan de organisaties die collecteren."