Het onkruid groeit op sommige plekken tot wel een halve meter hoog.
Het onkruid groeit op sommige plekken tot wel een halve meter hoog. Foto: Enrico Kolk

Prestigeproject: industriehaven raakt overwoekerd en verzakt

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Het onkruid tiert welig. Het straatwerk ligt op sommige plekken schots en scheef. De drinkwatervoorziening? De kraan waarop schippers hun slang voor vers water moeten aansluiten, staat volledig onder water. Welkom in de industriehaven in Genemuiden.

Tien jaar terug in de tijd. Het is 16 juni 2011 als de gemeenteraad spreekt over een voorstel van toenmalig wethouder Wolbert Meijer. Hij vraagt om een krediet van 215.000 euro om de planvoorbereiding en de voorbereiding van de aanbesteding af te ronden voor de uitbreiding van de industriehaven in Genemuiden.

Een jaar eerder, in mei 2010, heeft het college al een ton beschikbaar gesteld om de opties te verkennen. De gemeente krijgt 1.422.970 euro subsidie om het allemaal in orde te maken, als de raad het krediet beschikbaar stelt. Die doet dat niet direct: eerst moet er meer duidelijkheid zijn. Dat komt er in november en dan krijgt Meijer groen licht. Totale kosten van het plan: 2,7 miljoen euro, de helft daarvan komt voor rekening van de gemeente. De haven wordt fors uitgebreid en in 2015 is het klaar. "Het doel van de uitbreiding was het vergroten van de laad- en loscapaciteit van de industriehaven. Door fysieke aanpassingen en door toename van het gebruik van de haven krijgt het straatwerk van de haven het zwaar(der) te verduren", schrijft het college in 2018 aan de gemeenteraad. (Lees verder op pagina 3)