Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Bijzondere dag voor brugwachter Mannus: brug opendraaien voor André van Duin

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Brugwachter Mannus van den Berg, coördinator van het Brugwachtersgilde in Hasselt, had zaterdag een bijzondere dag. Hij mocht de bruggen opendraaien voor niemand minder dan André van Duin en Janny van der Heijden. Het bekende duo vereerde Hasselt (en later ook Zwartsluis) zaterdag met een bezoek.

Het betrof opnames voor het programma ‘Denkend aan Holland’ van omroep Max. Die waren al een tijdje gepland. “Ik heb het een week of zes geleden gehoord”, vertelt Van den Berg over de aankondiging. “Maar we moesten het allemaal geheim houden.”
Moeilijk was dat niet voor hem. “Ik kan dat wel geheim houden”, lacht hij. Van den Berg had de afgelopen tijd rechtstreeks contact met de omroep om af te stemmen hoe laat er brugwachters aanwezig moesten zijn. Met drie brugwachters, waaronder hijzelf, organiseerden ze een beetje mee aan de vaartocht van de bekende Nederlanders. “Het is fantastisch”, roept Van den Berg uit, als hij terugdenkt aan zaterdag. “Prachtig om dat te doen.”

En hij is niet de enige die er zo over denkt. “Omroep Max was zeer tevreden over de planning en organisatie van de bruggen”, weet Van den Berg, die zelf ook nog even sprak met Van Duin en Van der Heijden. “Je hebt niet veel tijd om ze te spreken, maar ze vonden Hasselt een prachtig mooi plaatsje”, vertelt hij. “En ze vonden het heel gezellig langs de grachten.”

Want, ondanks dat veel mensen het niet wisten, was er toch wat publiek. En het zong ook wel een beetje rond. “De Rova had de grachten schoongemaakt”, zegt de brugwachter. Bij hem kwam het gerucht in ieder geval niet vandaan: “Ik heb nooit wat gezegd.” Of hij zelf ook op televisie komt, weet hij niet. “Die dame van omroep Max zei van wel. Ik ben er wel een beetje nuchter onder. Maar ik vond het best wel een leuk gebeuren.”

Het programma wordt in augustus uitgezonden. Meer over de opnames en de reactie van burgemeester Bilder daarop is te zien op pagina 17 van deze krant.