Hier moeten schippers hun drinkwater tappen.
Hier moeten schippers hun drinkwater tappen. Foto: Enrico Kolk

'Sober en doelmatige uitbreiding' blijkt 'zo goedkoop mogelijk'

(vervolg van voorpagina)

Want in 2018 is er al de eerste kink in de kabel. Het straatwerk is zodanig verzakt, dat er opnieuw bestraat moet worden. Het komt het college op zware kritiek van de raad te staan, want de kosten van het herbestraten komen voor rekening van de gemeente.

PvdA-raadslid Klaas Eenkhoorn sprak er zijn afkeuring over uit. “Het lijkt me logisch dat er bij een aanbesteding ook een zorgplicht aan gekoppeld kan worden. Als dat niet zo is, heb je verkeerd onderhandeld.”

De gemeente besloot destijds om de garantie af te kopen, vanwege het hoge prijskaartje. Ondanks dat was al bekend dat de kade zou gaan zetten, aldus wethouder Visserman. “Te triest voor woorden”, reageerde Eenkhoorn. “We hebben al zoveel betaald voor de industriehaven.”

Toenmalig raadslid Henk Buit van de gelijknamige fractie noemde de verzakking ‘heel opmerkelijk in zo’n korte tijd’. “Er staat soms wel 30 centimeter water op de kade. En wat is duur als je het over garantie hebt? Nu moet het herbestraat worden, misschien wel twee of drie keer.” Hij stelde destijds al de werkwijze aan de kaak. “Ik zag toen dat ze de damwand aan het afbranden waren. Maar als die te lang is, sla je die verder de grond in, dan brand je die niet af.”

Het moge duidelijk zijn: de gemeenteraad is niet te spreken over de gang van zaken in de industriehaven. Het college stuurt een brief om een en ander in perspectief te zetten. Maar er volgt ook een waarschuwing. "Door het toegenomen gebruik en door zetting in de bodem zal de kade vaker opnieuw bestraat moeten worden."

Dat was voor de uitbreiding eens in de tien tot vijftien jaar. De frequentie moet opgehoogd worden, schrijft het college dan. "Afgaand op het haven- en kadegebruik na de uitbreiding is het raadzaam om elke vijf tot tien jaar te herstraten." Inmiddels is er drie jaar na het herstraten verstreken. Opnieuw is de kade verzakt. Vermoedelijk is de termijn van vijf jaar voor het herstraten realistischer dan eens in de tien jaar. Om nog niet te spreken van het aanleggen van verbeterde op- en afritten in 2019. Ook toen moest er 250.000 euro bij. De op- en afritten waren namelijk niet berekend op de zware transporten, dus werden ze volledig uitgegraven en kregen ze een stevigere bewapening.

Ondertussen groeit anno nu ook het onkruid langs de waterkant hoog. Soms wel tot een halve meter. Aan het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddel Roundup kan het niet liggen. Dat verbod werd eerder dit jaar immers door de rechter ingetrokken. Het staat gemeenten dan ook vrij om het middel (weer) te gebruiken.

Onder het onkruid, dat tussen de stenen groeit, zijn soms diepe gaten. Schippers die van hun schip afgaan, kunnen zomaar in zo'n gat stappen, met alle gevolgen van dien. De gaten zijn immers niet zichtbaar, vanwege de forse begroeiing.

En dan is er nog een drinkwatervoorziening. Onder twee putdeksels kunnen schippers vers drinkwater voor aan boord tappen. Zeker met het warmere weer is dat geen overbodige luxe.

Maar sommige schippers moeten wel een stukje verder lopen. Eén van de 'drinkwaterputten' is namelijk letterlijk een put geworden. Het water staat op straatniveau, wat betekent dat ook de kraan, waar schippers hun water uit moeten halen, onder water staat. De andere kraan is wel op de juiste manier te gebruiken.

En daarnaast heeft de haven, zeker onder een deel van de lokale bevolking, er ook een nieuwe bestemming bij gekregen. Het terrein blijkt zich uitstekend te lenen om met een (al dan niet snelle) auto te driften.

Schippers Gertjo en Annet Knol, die meerdere keren per week in de haven liggen, benadrukken dat het niet alleen maar kommer en kwel is. "Er zijn goede voorzieningen", vertellen ze. "We zijn ook blij met het drinkwater. Dat is heel belangrijk voor schippers. En we kunnen ook ons afval gratis kwijt."

Maar er zijn wel wat puntjes. Zo is er geen walstroom aan de Zwartsluis-kant van de haven. "Maar er staat wel een lantaarnpaal", merkt Gertjo op. "Ze hadden die kabel er zo bij kunnen doen, want alles lag open."

En de trap die naar die kant van de wal loopt, wordt vaak glad in de winter en bij regen. "Zet er een leuning neer en haal die weg aan het begin van het maaiseizoen", tipt Gertjo. "Want er gaat een keer iemand onderuit daar."

Onlangs lag hij aan de met onkruid begroeide kant. Op dat moment kwam er een grasmaaier, om het onkruid te gaan maaien. "Mijn kabels lagen daar", vertelt de schipper. "En ik dacht nog: 'Hij zal toch wel in de gaten hebben dat m’n kabels daar liggen?' Het ging gelukkig goed."

En er wordt ook geld verdiend in de haven. Bedrijven kunnen er werken, schippers kunnen er laden, lossen en leven. Toch moge duidelijk zijn dat het 'sober en doelmatig' inmiddels opbreekt.

Is de haven de gemeente boven het hoofd gegroeid? Was het niet teveel een prestigeproject? De conclusie trok Maarten Slingerland in 2019 al wel een beetje. "In 2015 is er na een langdurig traject een beslissing genomen. Dat had nogal wat voeten in de aarde, omdat de ambitie groter was dan de portemonnee”

Dit artikel is, in het kader van hoor en wederhoor, maandag naar de gemeente gezonden. Dinsdag kwam daarop deze reactie: "Als je nu gaat kijken, staat er in de Industriehaven geen onkruid meer langs de waterkant. Dit hebben we gister en vandaag verwijderd. Door de weersomstandigheden van de afgelopen tijd, veel regen en afgelopen week veel zon, is het groen en het onkruid in heel Genemuiden ontploft. Daardoor hebben we het reguliere groenonderhoud in de Industriehaven moeten verschuiven naar deze week. Want we hebben afgesproken dat we voorrang geven aan bijvoorbeeld speelterreinen, plantsoenen en de haven."

De nieuwe kade verzakt inderdaad iets, erkent de gemeente. "Dit is geen probleem, want het gebeurt gelijkmatig. Wel is hierdoor de aansluiting van het oude op het nieuwe deel vervelend geworden. Dit is reeds door ons geconstateerd. Het wordt meegenomen in het reguliere onderhoud. Het gaat dan om herstraten van een stuk van ongeveer 50 m2. Een verzakking van een enkele steen nemen we hier uiteraard in mee." In de drinkwaterput was een koppeling van een slang lek, reageert de gemeente. "De koppeling is vervangen en de putten zijn leeggepompt."