Zo moet de uitbreiding er over vijf jaar uitzien vanaf Cellemuiden.
Zo moet de uitbreiding er over vijf jaar uitzien vanaf Cellemuiden. Foto: Gemeente Zwartewaterland

Vier voetbalvelden aan grond minder voor uitbreiding industrie

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - De uitbreiding van industrieterrein Zevenhont Oost wordt voorlopig 2,1 hectare kleiner dan oorspronkelijk de bedoeling was. De grootte van die grond is vergelijkbaar met vier voetbalvelden.

In een later stadium zou een deel van de grond wel alsnog gebruikt kunnen worden voor de uitbreiding van het industrieterrein.

Bestemmingsplan

Uit de voorbereidingen rondom het bestemmingsplan bleek dat uitbreiding van de industriegrond ter hoogte van het Hogeland meer tijd en onderzoek zou vragen. Tijd die er niet is, volgens de gemeente. “Dit zou vertragend werken voor het bestemmingsplan”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

En op die vertraging wil de gemeente niet wachten. Toch is het niet ondenkbaar dat 0,6 hectare bij het Hogeland alsnog ingezet wordt voor industriegrond. “Dat de strook buiten het bestemmingsplan Zevenhont Oost wordt gehouden, betekent echter niet dat de strook in het geheel niet meer zal worden omgezet naar bedrijventerrein”, aldus de woordvoerder. “Wij zullen echter daar meer onderzoek moeten doen om dit mogelijk te maken.”

De bewoners en ondernemers hebben daar dubbel op gereageerd, vertelt de woordvoerder. “Enerzijds is begrip voor uitstel en anderzijds vinden zij jammer dat het nu niet meegaat in Zevenhont Oost.”

En dan is er nog 1,5 hectare geplande uitbreidingsgrond definitief van de ontwerptafel geschrapt. Die gronden heeft de gemeente niet kunnen verwerven, waardoor die niet gebruikt kunnen worden voor de uitbreiding van het industrieterrein. Deze ruimte wordt ook niet op een andere plek gerealiseerd, volgens de gemeente.

Financieel

Voor de uitbreiding van het industrieterrein heeft de gemeente een grondexploitatie (grex) opgesteld. Daarbinnen worden de kosten van de kleinere uitbreiding opgevangen. Hoeveel kosten er precies zijn verbonden aan het overslaan van deze locatie, is niet bekend.

Raad

De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met de landschappelijke inpassing. Daarin is ruimte gereserveerd voor een strook met een breedte van minimaal 30 meter waar bomen en struiken moeten worden geplant en waar ook gezocht wordt naar een dubbelfunctie voor waterberging en watergangen. Eelko Felix van BGZ ziet graag dat de aanplant snel begint. De visie zorgt voor lovende reacties, al staat Klaas Eenkhoorn (PvdA) nog niet te juichen. "We moeten ons wel realiseren dat door deze ontwikkeling wel kostbare natuur wordt opgeofferd." SGP'er Klaas Huisbrink is juist weer blij dat er nu aandacht is voor 'landschappelijke inpassing'. Want daar ontbrak het in het verleden nog weleens aan. "Het ziet er gewoon niet uit."
Wethouder Harrie Rietman is blij met de reacties. "En het fietspad komt er", belooft hij na vragen.

Een planschets van de uitbreiding.