Arbeidsmigranten die in de kassen werken, mogen voortaan niet meer in Zwartewaterland komen wonen.
Arbeidsmigranten die in de kassen werken, mogen voortaan niet meer in Zwartewaterland komen wonen. Foto: Archief

Nieuw beleid voor nieuwe arbeidsmigranten, en de al aanwezige dan?

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met nieuw beleid voor nieuwe arbeidsmigranten. In de toekomst moeten zij beter opgevangen worden dan tot nu toe het geval was. Maar wat gebeurt er met de arbeidsmigranten die er al zijn?

Nieuwe binnenkomers moeten voldoen aan allerlei regels. Zo mogen ze alleen in Zwartewaterland komen wonen als ze ook in die gemeente werken. De gemeente gaat de werkgevers aanspreken op hun zorgplicht. Ook moeten arbeidsmigranten ingeschreven staan, of bij het RNI of bij de gemeente. Daarnaast gaat de gemeente actief controleren of de huisvesting aan de normen voldoet en coronaproof is.

Maar het doel van het convenant is een intentie en samenwerking, zegt wethouder Gerrit Knol. Juridisch is er niet veel afdwingbaar, reageert hij op vragen van VVD-fractievoorzitter John Smits. Die mist 'sancties' in het hele dossier.

Maar de al aanwezige arbeidsmigranten mogen vooralsnog door op de oude voet. Daarvoor is het lastig beleid maken, blijkt donderdag tijdens de raadsvergadering. "Wat we willen is convenanten afsluiten met de huidige huisvesters en de huidige uitzendbureaus", legt Knol uit.

Momenteel is er in die gevallen sprake van een overgangssituatie. Een 'eindwerkgever' is daarbij niet in beeld. Daarom zouden in de bestaande gevallen de uitzendbureaus eindverantwoordelijk zijn voor problematiek rondom de arbeidsmigranten. Het Rijk pleit daar ook voor, volgens Knol.

In de bestaande situatie kan de gemeente overigens niks met (eventueel) escalerende omstandigheden. "Als je maar zegt 'ik werk er niet aan mee', dan kunnen wij niet dwingen. Dus we moeten proberen om op alle mogelijke manieren met handhaving in te zetten."

Want er moet beweging in komen, benadrukt Knol. "Mensen die niet bewegen, die gaan we het een partijtje moeilijk maken." Maar integratie en participatie moet van de mensen zelf komen, vindt hij. "Dat doe je met je buren, in de straat en bij verenigingen."

CDA en VVD probeerden in een motie voor elkaar te krijgen dat de raad in februari 2022 opnieuw over de arbeidsmigranten gaat praten en de stand van zaken bekijkt. Alleen Gemeentebelangen stemde ertegen.