TenneT heeft dikke vinger in de pap: energietransitie voorlopig onmogelijk

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De gemeente is er al tijden mee bezig: de Regionale Energie Strategie. Er moeten zonnepanelen en windmolens komen. Maar voorlopig nog even niet: er is sprake van netcongestie.

En netcongestie betekent simpelweg dat het energienet een grotere levering van energie niet aankan. De gemeente kan nu wel een setje windmolens neerzetten en er energie ermee opwekken.

Maar dat is het dan ook. De energie vervolgens verbruiken of opslaan is nog niet mogelijk. Daarvoor is wel een oplossing: dan moet TenneT de capaciteit uitbreiden. En die gaat dat vast een keer doen, maar niet op korte termijn.

Volgens ambtenaar Aaltje van den Brink is Zwartewaterland aan de beurt in 2027/2028. Eerder dan dat overgaan op het op grote schaal opwekken van duurzame energie is in principe niet mogelijk.

"Ik schrik hier wel een beetje van", zegt SGP-raadslid Alfred Beens maandagavond. En Roel Withaar (Gemeentebelangen) stelt het nog scherper. "Ik vraag me af: 'Waar zijn we mee bezig?' We gaan windmolens bouwen, maar die stroom kan nergens naartoe. Ik heb er grote vraagtekens bij, het opwekken van grote hoeveelheden energie die je niet kan transporteren voor '27/'28. Ik heb het gevoel dat het ook wel in de jaren '30 kan worden." Het baart hem zorgen. Van den Brink kan die zorgen echter niet wegnemen, reageert ze.

Lees verder op pagina 7.