Afbeelding
Foto: Erik Driessen

Zwartsluis krijgt duurste weg van Nederland

“Het voor zover bekend het duurste stukje weg van Nederland”, schrijft het Nieuwsblad van het Noorden op 20 maart 1952. De Groningse journalisten doelen op de Rondweg rond Zwartsluis die een dag eerder is geopend door de Commissaris van de Koning. Volgens de krant kostte de weg duizend gulden per meter.

De kosten lopen onder meer zo hoog op omdat de weg is aangelegd op een laag van elf meter veen. Bij de noodzaak van de weg plaatst het dagblad geen vraagtekens.

De krant drukt een foto af van het Buitenkwartier waar een vrachtwagen met veel pijn en moeite een auto probeert te passeren. Dat is tot dan toe het dagelijkse beeld. Verkeer dat vanuit Zwolle naar de nieuwe Noordoostpolder wil rijden, gaat dwars door de smalle straat van Zwartsluis. Regelmatig zorgt dat voor een oponthoud van een half uurtje vanwege een geparkeerde hooiwagen.

“Geen overbodige luxe”, concludeert het Nieuwsblad van het Noorden daarom. Ook bij de aankondiging van de werkzaamheden zijn de kranten al enthousiast over de weg. Ze wijzen er op dat de vroegere bouwmeesters de toename van het verkeer niet hadden voorzien.

Zeker de bussen van de Noordwesthoek staan volgens de media regelmatig met de neuzen tegenover elkaar, waarna de chauffeurs aan het ‘disputeren’ raken over wie zijn voertuig achteruit moet plaatsen.

Bij artikelen uit 1950 is de verwachting nog dat de weg driehonderd gulden per meter zou kosten. Ook in de periode vlak na de oorlog kwamen budgetoverschrijvingen blijkbaar al regelmatig voor.

“Geen overbodige luxe”, concludeert het Nieuwsblad van het Noorden

Volgens de krant is de aanleg zo duur omdat ‘de weg de oude delta van het Zwarte Water snijdt, waardoor het laagterras dat naar het westen loopt diep is weggezonken’.

Alleen die zin klinkt inderdaad al behoorlijk kostenverhogend. Onderdeel van de planvorming is overigens ook een nieuw busstation voor de Noordwesthoek. Die komt op de plek waar tegenwoordig de scholieren van het Agnieten College lessen in wiskunde, Duits of Geschiedenis volgen.

In de periode vanaf 1950 raakt de Kop van Overijssel sowieso uit zijn isolement. Meerdere nieuwe wegen maken het automobilisten makkelijker. Ook de weg vanuit Zwartsluis richting Meppel en Giethoorn stamt bijvoorbeeld uit die decennium. Belt-Schutsloot moet nog langer wachten op een fatsoenlijke autoverbinding.

Plannen voor een weg van Zwolle naar de Noordoostpolder over Genemuiden zijn dan al enige tijd gesneuveld. Met een brug over het Zwarte Water zou dat de snelste verbinding zijn en een vertragende doortocht van Hasselt en Zwartsluis overbodig maken.

In de oorlogsjaren sneuvelt dat plan definitief, vooral vanwege bezwaren vanuit de scheepvaart. Die is bang dat juist de schepen vertraging gaan oplopen als ze bij Genemuiden een brug moeten passeren.

Erik Driessen duikt elke week voor De Stadskoerier in de online krantenarchieven van Delpher op zoek naar bijzondere, grappige of historische verhalen.