Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Stevige hobbels te nemen voor uitvoering van energietransitie

(vervolg van de voorpagina)

"Ik ben sceptisch", zegt Roel Withaar. Alfred Beens kijkt er weer anders naar. "Er zijn mensen die ons benaderen: 'Wij willen wat, we willen duurzaam'. En zeg je dan nu dat 'm dat voorlopig niet gaat worden?"

Er zijn wel opties, reageert Van den Brink. Maar dat is vooral moeilijk én experimenteel. Iets zoeken om de energie op te slaan of een stevigere lobby richting TenneT. Waarbij van de laatste optie nog niet zeker is of het werkt. "Zij hebben hun landelijke planning."

Het is dus niet zo dat er volgende week kabels liggen, is de conclusie. Sterker nog. "Op dit moment kunnen er geen nieuwe projecten gerealiseerd worden", deelt Van den Brink de (digitaal) aanwezige raadsleden mee.

Voor 2030 kan TenneT overigens wel zorgen dat het netwerk up to date is, weet ze. "Zodat de verwachte levering mogelijk is. Maar hoe zich dat in tijd verhoudt, dat is een stuk lastiger. Alles wat op korte termijn moet, dat kan niet gerealiseerd worden."

Ook zonnepanelen op daken niet. Daarover toont Van den Brink een, voor sommigen verrassend, staatje met cijfers. "De dakoppervlakte hier is 2,5 miljoen vierkante meter", rekent ze voor. "Daarvan is 900.000 vierkante meter potentieel geschikt voor zonnepanelen. En dat staat gelijk aan 144 GigaWattuur (GWh) per jaar."

Dat doet bij Martijn Riezebosch (CDA) een belletje rinkelen. Want het aandeel aan GWh van Zwartewaterland op het totaal van de energietransitie is 105. "Dus we kunnen meer kunnen opwekken met zon op dak dan ons totale bod is?", vraagt hij verrast. "Dan hoeven we dus geen zon op land en windmolens?"

Zo'n vaart zal het niet lopen, tempert Van den Brink zijn plotselinge enthousiasme. "Het is heel ingewikkeld, maar dan is de balans heel erg verstoord", reageert ze, zonder al te technisch te willen worden. Maar Riezebosch ziet kansen. "Dan moeten we dus een technische oplossing zoeken."

Hij is niet de enige. Voor zonnepanelen op land is het minste draagvlak, bleek uit het participatietraject dat de gemeente tot nu toe hield. Er is een enquête verspreid onder inwoners, 424 mensen kozen ervoor om die in te vullen. Daarvan vindt 74 procent de overgang naar duurzame energie (zeer) belangrijk. Maar meer dan de helft, 54 procent, is het oneens met de voorgestelde energiemix. Die houdt in: vier of vijf windmolens, vijftig hectare aan zonnevelden, een energiebesparing van 465 Terra Joule en tachtigduizend zonnepanelen op grotere daken.

19 procent van de deelnemers ziet er überhaupt geen brood in. Die wil niet dat duurzame energie wordt opgewekt met zon of wind, maar met alternatieven. 47 procent van de deelnemers wil wel een mix tussen zon en wind. Maar voorlopig is er nog weinig mogelijk. En dat helpt niet mee, concludeert ook Van den Brink. "Netwerkcongestie wordt als demotiverend gezien."