DESZ-trainer Pim Kaagman.
DESZ-trainer Pim Kaagman. Foto: Tennekes

Voorbeschouwen met Flier, Kaagman en Boerhof: Optimisme en scepsis over Oranje

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Over twee dagen (11 juni) begint het EK. Wie zijn de favorieten en wat zijn de kansen van Oranje. Een voorbeschouwing met TC-lid Albert Flier van Sportclub Genemuiden, DESZ-trainer Pim Kaagman en oud-spits Richard Boerhof van Olympia ’28.

In de pers klinkt veel kritiek op het 5-3-2-systeem van Oranje. “Het is allemaal voor de bühne”, zegt Pim Kaagman.

Napraten

“Ik vind het een beetje overdreven. Ik begrijp best dat mensen wat in mineur zijn, maar het is wel heel veel napraten wat de mensen doen. Als de pers zegt dat het niks is, dan is het volgens de mensen ook niks. Nederland is gewend om 4-3-3 te spelen, maar het is ook handig om een ander systeem te trainen en te kunnen spelen."

"Ik begrijp wel dat bondscoach Frank de Boer dat wil perfectioneren. En we weten helemaal niet wat hij straks gaat doen tegen Oekraïne. Misschien kiest hij dan wel weer voor 4-3-3. Ik ben een voorstander van 4-3-3, maar ik kan me voorstellen dat je tegen een sterkere ploeg kiest voor 5-3-2. Om te gokken op de omschakeling”, aldus Kaagman.

Frankrijk wordt Europees kampioen. Daar durf ik wel honderd euro op te zetten.

Opkomende backs

Albert Flier vindt dat de discussie over 5-3-2 teveel gaat over de getalletjes. “Het is maar hoe je er naar kijkt. Als je met één kant opschuift, speel je al met vier man achter. In het moderne voetbal zie je veel backs die veel meedoen en er overheen komen. Het mooiste is dat je iedereen in z’n kracht laat voetballen. Memphis Depay voetbalt het liefst op negen, maar daar staat hij nu niet. Met Depay in de spits en iemand eromheen en backs eroverheen is er niks aan de hand.”

Tikkie breed

Richard Boerhof heeft een andere lezing. “Oranje kan me nog niet bekoren. Die tikkies breed. Ik word er gek van. Ik ben aanvallend ingesteld, berekenend voetbal ben ik niet van. Daar word je doodziek van, maar je ziet het nu ook al bij Jong Oranje. Eerder keek ik altijd uit naar een WK of EK en had ik last van gezonde spanning. Dit jaar heb ik dat niet. Heel frappant.”

Volgens Flier is Oranje zoekende en zijn de spelers op zoek naar vorm. “En we missen achterin wat stabiliteit door het ontbreken van Virgil van Dijk en bij het laatste duel ook Matthijs de Ligt. Dat geeft een onrustig gevoel. Daarom wordt de start van het EK cruciaal. Boek je een overwinning, dan kan dat heel goed zijn voor de ontwikkeling van het team. Verlies je, dan slaat de twijfel toe.”

Halve finale

Kaagman schat de kansen van het Nederlands Elftal ‘best aardig’ in. “Ik denk dat we de halve finale kunnen halen. Dat vind ik redelijk realistisch. In de poule worden we eerste of tweede. Tegen Frankrijk worden we uitgeschakeld. Die ploeg is teveel van het goede.”

Ook Flier is redelijk positief. “We zijn geen titelkandidaat. We hebben goede individuele spelers en moeten zorgen dat we een eenheid vormen. De invulling van het te spelen systeem is heel belangrijk. We kunnen in het toernooi groeien. We hebben veel goede spelers bij grote clubs, maar bij andere landen, zoals Duitsland en Spanje, lopen er wat meer. We kunnen de halve finale halen, dat zou heel knap zijn.”

Kwetsbaar

Boerhof is een stuk minder positief. “Ik denk dat het na drie wedstrijden gebeurd is. Misschien komen we nog een ronde verder, maar dan houdt het op. Het Nederlands Elftal is veel te kwetsbaar achterin. Als je tegen een ploeg als Georgië zoveel kansen weggeeft, dan hou je straks je hart vast.”

Frankrijk

Zijn grote favoriet is Frankrijk. “Als je ziet wat voor spelers daar rondlopen. Dat is niet normaal. Frankrijk wordt Europees kampioen. Daar durf ik wel honderd euro op te zetten. Ook Kaagman zet z’n geld op Frankrijk. “Dat is voor mij de topfavoriet, met België als nummer twee. Frankrijk heeft de beste spelers, maar het is wel een nadeel dat ze een grafelftal hebben. Ze willen niet voetballen en loeren alleen maar in de omschakeling om Mbappé aan het werk te zetten.”

Albert Flier gaat voor onze oosterburen. “Duitsland is altijd heel erg goed op toernooien. Italië ook en België heeft op papier ook een aardige selectie. En Frankrijk kan ook hoge ogen gooien. Het zou me niet verbazen als de finale gaat tussen Duitsland en Frankrijk.”