Een meidenwedstrijd bij Sportclub Genemuiden.
Een meidenwedstrijd bij Sportclub Genemuiden. Foto: Helmich Lubberts

Clubs gaan op hun eigen manier om met versoepelingen

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Voor het amateurvoetbal was zaterdag 2 juni een bijzondere dag. Eindelijk mocht de jeugd voetballen tegen andere clubs uit de regio. Daarnaast mochten er voor het eerst weer mensen in de kantine worden binnengelaten volgens de regels van de overheid. Maar de clubs gaan op hun eigen manier om met de versoepelingen.

Het was zaterdag een mooie dag op Sportpark De Wetering. Eindelijk kon de jeugd weer tegen leeftijdsgenoten van andere clubs spelen. De jeugdteams van Sportclub Genemuiden tot en met JO17 begonnen zaterdag aan de Regiocup van de KNVB. “Dit vergt veel van onze jeugdafdeling, maar we willen dit onze spelers niet onthouden. Het is belangrijk dat onze jeugd weer wedstrijden kan spelen”, aldus voorzitter Luuk Drost van Sportclub Genemuiden.

Daarnaast waren het terras en de kantine weer open. Uiteraard wel volgens de regels. Maximaal vijftig mensen buiten en vijftig personen buiten op het terras en maximaal vier personen aan een tafel. Iedereen diende gebruik te maken van vaste zitplaatsen.

DESZ

Bij DESZ was de kantine zaterdag gesloten en dat is niet vreemd. Momenteel wordt de kantine grondig gerenoveerd. Medio juli moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Wel wat het terras geopend. De jeugd kon zich voetballend uitstekend vermaken. Elf teams deden zaterdag mee aan de Regiocup. Verschillende grote clubs moesten zich noodgedwongen terugtrekken voor de Regiocup, omdat velden al waren afgesloten. “Bij ons ligt veld 3 eruit. Gelukkig hebben we kunstgras en lagen de senioren eruit, zodat we ermee zijn weggekomen”, aldus bestuurder jeugdzaken Gerjan Spit van DESZ. Volgens Spit zijn het voor trainers en begeleiders zware tijden geweest. “Bij deze personen is de pijp leeg. Het is een lang seizoen geweest. De stip aan de horizon verplaatste zich steeds en ineens verscheen de stip en moest iedereen aan de slag.”

Olympia '28

Voorzitter Martien Wursten van Olympia '28 genoot afgelopen zaterdag op Sportpark 't Hoenbroeck, waar diverse jeugdwedstrijden in de Regiocup werden afgewerkt. "Het was een gezellige sfeer. Ik zag eindelijk weer verschillende shirtjes op het sportpark. De jeugd kon lekker spelen tegen andere tegenstanders. Daar zit meer uitdaging in.” Bij Olympia '28 blijven de kantine en het terras de rest van het seizoen gesloten. "‘Ga maar lekker naar de horeca', is onze boodschap. We hebben geen zin om voor politieagent te spelen voor vijftig man. Dat moet je niet willen. En je zit ook met de inkoop van spullen. We zetten in op een nieuwe start na de zomervakantie als de maatregelen verder zijn versoepeld”, aldus Wursten. Wel had de club een prima alternatief. In het sponsorhome was een koffiecorner ingericht. "Daar is gretig gebruik van gemaakt."