Een van de wachthokjes.
Een van de wachthokjes. Foto: Benno Blokzijl

'Wachthokjes' al maandenlang verloederd, tot ergernis van de mensen die het elke dag zien

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN/ZWARTSLUIS – “Dit is toch geen porem”, foetert veerman Benno Blokzijl. Al maandenlang kijkt hij vanaf de pont aan tegen bouwvallige ‘wachthokjes’. Daar lijkt verandering in te komen: volgens een woordvoerder van de gemeente is er deze week nog een gesprek met de aannemer.

Aan beide kanten van de pont staat een zwartgeverfd huisje. Nouja, huisje. “Het dak ligt er bijna uit. En ik heb er ook al eens spijkers uitgetrokken, want mensen zaten gewoon in de spijkers.”

Mensen kunnen daar, tijdens het wachten op de pont, even uitrusten of schuilen voor de regen. Dat laatste lukt al niet echt meer. “Je staat nu gewoon in de regen als je erin staat.”

Zijn collega Pieter Holewijn valt hem bij. "Ik krijg klanten op de pont die het afschuwelijk vinden hoe het erbij staat."

Het wordt steeds meer een doorkijkhuis in plaats van een wachthuis. “Ik krijg steeds meer zicht, want het dak wordt steeds kleiner”, grapt Blokzijl. Al verschillende keren nam hij, tot nu toe zonder resultaat, contact op met de gemeente. Want reparatie is noodzakelijk, vindt de veerman. De gemeente lijkt er anders over te denken. “Er is één keer gereageerd, toen zeiden ze dat ze ermee bezig waren”, vertelt hij. “Dat was in maart, maar het is inmiddels al juni.”

“Er is één keer gereageerd

Nog steeds is er niks gewijzigd, tot frustratie van de pontschipper. “Je moet er hier steeds achteraan, want ze doen het niet uit zichzelf.” Eigenlijk ziet hij nog maar een voordeel van de huidige situatie. “Hoe langer het er staat, hoe groter de kans op volledige vervanging.”

Vandalisme

Vandalen wisten vorig jaar op klaarlichte dag de zijkant van een van de hokjes volledig te vernielen. Het hout lieten ze daarna achter.

Dat de hokjes in een deplorabele staat zijn, viel de redactie van plaatselijke nieuwssite Genemuiden Actueel al in 2015 op. "Tegenwoordig in schandalige staat", schreef Erik Driessen destijds op de website in de eerste aflevering van de rubriek 'Gaellemuun' op de website. Een jaar eerder, in december 2014, werd het hokje aan de kant van Zwartsluis onder handen genomen. Spuiters kalkten toen met graffiti op het hokje.

Deze krant deed bij de gemeente navraag waarom de wachthokjes nog niet gerepareerd zijn. "Het is bij ons bekend", reageerde een woordvoerder van de gemeente, die even later meldde dat de aannemer deze week nog op gesprek komt. "Het wordt meegenomen in de onderhoudsronde in de komende periode." Dat moet nog voor de zomervakantie gebeuren.