Leendert Kroes
Leendert Kroes Foto: Enrico Kolk

Directeur Kroes na halfjaar Arembergschool: 'Geweldig'

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – Limburger Leendert Kroes voelt zich als een vis in het water in Zwartsluis. “Dat past wel bij deze omgeving”, lacht hij. Sinds 1 januari is hij directeur van de Arembergschool.

Daar begint de geboren Heerlenaar niet zonder ervaring. Voorheen was hij schooldirecteur in Musselkanaal. “In november 2020 werd ik benaderd door een recruiter. Die vroeg: ‘is deze vacature niet wat voor jou?’. Nou, één school vind ik leuk, maar twee ook wel.”

En zo werd hij in januari directeur van de Voorpoort in Vollenhove en de Arembergschool in Zwartsluis. Hoewel hij 43 jaar is, heeft Kroes al op verschillende scholen gewerkt. “Toen ik 2000 afstudeerde ben ik opgeklommen van leerkracht naar bouwcoördinator, adjunct-directeur en later ook directeur.”

Zijn carrière is ‘best snel’ verlopen, vindt hij zelf. “Als je ambitie hebt, pak je dat op en dan ga je ervoor”, verduidelijkt hij. “Ik vind voor de klas staan geweldig, maar leiding geven aan team vind ik net zo geweldig.”

Zwartsluis kende hij ‘meer van naam dan van faam’, vertelt hij. En dan maakte de directeur er ook nog een ‘hele rare start’. “Want de school was helemaal dicht, ik ben gestart middenin de lockdown. Iedereen was bezig met digitaal lesgeven.”

Dat had ook wel z’n voordelen. “Het heeft me wel de kans geboden om sommige mensen na schooltijd meer te leren kennen”, zegt hij. “Maar je komt wel terecht in een situatie die je niet kent. Ik heb niet eens iedereen gezien in de eerste vier weken. Thuiswerken was het devies.”

Het was ook niet alleen maar kommer en kwel. “Het afstandsonderwijs is heel goed gegaan hier. En we zijn nu nog steeds veel aan het videobellen. We hebben soms wel fysiek gesprekken op school, maar dat is alleen als het echt niet anders kan.”

Na de voorjaarsvakantie kon de school weer open. “De Aremberg heeft het echt ontzettend goed gedaan”, merkt Kroes op. “Sindsdien moest er geen enkele groep in quarantaine, daar ben ik apetrots op.”

Versoepelingen

En dat maakt hem een van de weinige directeuren die aan het versoepelen is. “Officieel moeten we nog blijven werken met cohorten, dus iedere groep alleen in z’n eigen bubbel. Hier moeten de groepen nog een week gescheiden blijven, maar de laatste drie weken mogen ze samen spelen. Dat stukje durven we weer aan, dat is wel verantwoord.”

Iedereen heeft zich aan de regels gehouden, vertelt Kroes. “We hebben hier geen coronagevallen gehad, een enkele keer moest er een leerkracht in quarantaine.” De kinderen samen laten spelen, vindt hij eigenlijk ook normaal. “De kinderen voetballen bijna allemaal bij DESZ. Daar mogen ze gewoon samen zijn en hier moeten ze uit elkaar blijven.”

Kroes noemt de Arembergschool ‘een mooie mix van de Nederlandse bevolking’. “De Nederlandse bevolking is niet Nederlands”, lacht hij. “Maar we kijken hier niet naar nationaliteiten. Kinderen krijgen hier Hallo Wereld-lessen. Dat gaat uit van de beleving van de wereld. De kinderen leren hier over wereldgodsdiensten en respect hebben voor elkaar.”

Dat dat nu weer fysiek kan, noemt hij ‘echt geweldig’. “Er is weer leven in de brouwerij.” Groep 8 oefent zelfs voor de musical, die wordt gehouden op het schoolplein. “We houden de coronamaatregelen in acht”, legt de directeur uit. “Op het plein is op dit moment het meest verantwoord.”

Hek

Voor het plein heeft hij nog wel een wens. “Dat hek moet weg”, grinnikt hij. “Ik wil naar een open schoolplein toe en meer gaan doen met buurtbewoners en de jeugd. Zo worden we een veel integraler onderdeel van de wijk. De Aremberg maakt deel uit van de wijk en vormt de wijk.”

Dat werkt twee kanten op. "Mensen voelen zich dan ook verantwoordelijk”, stelt hij. "Dus als er iets gebeurt op het plein, dan durven ze ook in te grijpen.” Maar dan moet er wel openheid zijn. "Dus dat hek moet weg of verlaagd, dan heb je een heel andere uitstraling. Of dat er een haag voor staat, dat ziet er tenminste mooi uit. Maar niet dat hek.”