‘Noodlottige twist’ in Hasselter café Gloerich kost drie mensen het leven

“Een noodlottige twist…”, kopt de ene krant, waar de andere spreekt van een ‘treurig drama’. Het gevolg is hetzelfde: drie mensen komen in september 1916 om het leven bij een ruzie in het Hasselter café Gloerich. De landelijke pers vertelt de volgende dagen in geuren en kleuren over de moord.

Café Gloerich is begin vorige eeuw een bekend etablissement in het centrum van Hasselt. Derk en Aleida Gloerich zwaaien daar de scepter. Het zijn nazaten van ‘Hannekemaaiers’ of ‘Hollandgängers’. Dat zijn arme Duitsers die in de 19e eeuw met seizoensarbeid in Nederland geld proberen te verdienen.

Ook deze streek is populair onder de Oosterburen, die in vorige eeuwen vaak ‘poepen’ worden genoemd. Bij Sint Jansklooster ligt bijvoorbeeld een weggetje met de welluidende naam ‘Poepershoek’.

In dat Café Gloerich stapt op een goede dag de 29-jarige schipper Egbert van de Belt binnen. Zijn vrouw had hem nog gewaarschuwd niet te gaan. Ze had blijkbaar een slecht voorgevoel. Dat had alles te maken met de aanwezigheid van knecht Johan van de Heuvel.

De schipper wil van hem af, omdat de 20-jarige regelmatig ruzie zoekt en dan niet terugdeinst voor het zwaaien met zijn revolver. Volgens een krant is de man een ‘gevaarlijke zonderling’.

Dat blijkt op die septemberdag in 1916. Van den Heuvel trekt zijn revolver en schiet zijn baas neer en richt de revolver daarna meteen op zichzelf. Volgens een krantenverslag was Van den Heuvel ‘spoedig een lijk’, net zoals zijn voormalige baas.

Opvallend is dat de kranten uit die tijd zowel dader als slachtoffer bij de volledige naam noemen. Van AVG-wetgeving had niemand nog gehoord.

Kranten spreken elkaar wel wat tegen. Sommigen voeren getuigen op die zeggen dat schipper en knecht geen woord met elkaar hadden gewisseld, terwijl anderen het ontslag benoemen als mogelijk oorzaak.

De toch al niet vrolijke dag in Hasselt krijgt een nog donkerder vervolg. Politieman Van den Berg komt uiteraard naar de plek des onheils en neemt het wapen van Van den Heuvel in beslag. Die brengt hij vervolgens naar het gemeentehuis. Mogelijk denkt de diender dat het wapen niet meer geladen is of behandelt hij de revolver wat zenuwachtig.

Het gevolg van beide veronderstellingen is dat het revolver nogmaals afgaat en een kogel raakt Roelof Hoogenkamp. Die is voor het stadhuis bezig met turf. Hij is het derde dodelijke slachtoffer van de dag.

Cafe Gloerich haalt in het volgende jaar nog een keer de analen van de regionale kranten. De notaris verkoopt het etablissement in naam van weduwe Aleida Gloerich. "Geschikt voor allerhande affaires…”, luidt de wervende tekst van de advertentie.

Aan in ieder geval één van die affaires denkt Hasselt jarenlang met walging terug.

Erik Driessen duikt elke week voor De Stadskoerier in de online krantenarchieven van Delpher op zoek naar bijzondere, grappige of historische verhalen.