Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Flier, Boerhof en Kaagman genieten van attractief Oranje

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - We zitten in de eerste week van het EK. Zondagavond won Oranje met 3-2 van Oekraïne. Oud-spits Richard Boerhof van Olympia ’28, DESZ-trainer Pim Kaagman en TC-lid Albert Flier van Sportclub Genemuiden zaten te genieten voor de televisie.

Richard Boerhof had vooraf geen vertrouwen in Oranje. “Maar ik moet eerlijk. De eerste twintig minuten was goed. Ze vlogen erop. Daar hou ik van. Ze konden me wel bekoren. Het was een leuke wedstrijd”, aldus Boerhof, die ook zijn complimenten uitspreekt over Oekraïne. “Die speelden bij vlagen goed voetbal. Ze stoven zo het middenveld over. Dat ging heel erg gemakkelijk, daar ligt de zwakte van Nederland. Teveel aanvallen en de rest stapte achteruit.”

In het begin van de tweede helft werd Boerhof toch weer onaangenaam verrast. “Teveel balletjes breed en tikkies terug. Dat schijnt tegenwoordig het voetbal te zijn”, aldus de voormalige spits van Olympia ’28, die onder de indruk was van Denzel Dumfries. “Hij speelde erg goed. Memphis Depay was daarentegen heel slecht. Flikker die bal eens voor de goal. Je hebt Wout Weghorst toch?”

Volgens Pim Kaagman heeft bondscoach Frank de Boer zijn criticasters de mond gesnoerd. “Nederland moet nou niet lopen zeiken. Ik heb vanaf het begin genoten. Dan kun je wel zeggen dat Oranje heel gemakkelijk een 2-0 voorsprong weggeeft, maar als je aanvallend speelt geef je ook ruimte weg. En met 4-3-3 ben je ook kwetsbaar. Dan spelen je backs op de backs van de tegenstander en sta je achterin eigenlijk één op één. Het was een knappe overwinning, ik heb genoten van de passie en beleving. Niet alles klopte, maar het was een heel leuke wedstrijd. De leukste tot nu toe.”

Albert Flier werd verrast door een ‘attractief’ Nederland. “In alle facetten deden ze het goed. Alleen liet ze in de tweede helft de teugels even vieren en werden de ruimtes te groot. Maar voor de rest speelde Nederland heel erg goed. Dit was verreweg de mooiste pot op het EK met veel kansen en dynamisch voetbal.

Boerhof heeft een positief gevoel overgehouden over Oranje door de wedstrijd tegen Oekraïne. “Maar ik zie ze geen kans maken op de titel. Er zijn teveel andere goede teams. Nederland speelt soms met teveel mensen voor de bal. Dat is de kwetsbaarheid van Oranje.” Ook Flier en Kaagman hebben de kwetsbaarheid van Nederland gezien. Oranje is kwetsbaar in de omschakeling. “Dat is nog een puntje van aandacht. Tegen betere tegenstanders wordt dat afgestraft”, aldus Flier. “Bij Engeland en ook Italië zie je dat er bij balverlies steeds druk naar voren wordt gezet. Dat zie je niet bij Nederland”, besluit Kaagman.