Voorzitter Barend Vinke op het hoofdveld van DESZ.
Voorzitter Barend Vinke op het hoofdveld van DESZ. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 18: DESZ

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om poolshoogte te nemen. In deel 18 is het woord aan voorzitter Barend Vinke van voetbalvereniging DESZ.

Op 15 november 2019 trad een nieuw bestuur aan bij DESZ en begon Barend Vinke aan zijn klus als voorzitter.

Jong en oud

“Een bestuur met senioren en jongelui onder mijn voorzitterschap. Dan kijk je gelijk hoe de verhoudingen liggen tussen jong en oud. Wat zijn de denkbeelden en ideeën van de jonge bestuursleden? Daar probeer je in mee te gaan. Het is zaak dat je de goede elementen eruit pakt om er dankbaar gebruik van te maken en samen te komen tot een zo homogeen mogelijk bestuur. Dat betekent alles goed op elkaar afstemmen en goed naar elkaar luisteren. Dat gaat prima. Zelfs bij de digitale vergaderingen ging het er gedisciplineerd aan toe”, zegt Vinke met een lach. We hebben de taken nu goed verdeeld en hebben een compleet bestuur met mensen die elkaar aanvullen en elkaar de ruimte geven.”

Handen uit de mouwen

In coronatijd heeft DESZ ervoor gekozen om de handen uit de mouwen te steken. Vorig jaar is er veel werk verzet bij de aanleg van nieuw kunstgras. “Toen is er keihard gewerkt door de vrijwilligers. Er zijn zoveel uren in gestopt en dan met name uitvoeringsuren door de leidinggevenden. Dat heeft tot een stuk besparing geleid en daarvan hebben we nieuwe bestrating aangelegd. Dat kan alleen als je elkaar de ruimte geeft. Ondanks het feit dat we een kleine vereniging zijn, gebeurt er hier een heleboel.”

Momenteel wordt de kantine grondig aangepakt. “Ons idee was om de hele kantine een update te geven. Vervolgens heeft Spijker Interieurbouw en Decoratie een heel plan gemaakt en daarna hebben we gezegd dat we het zelf uitvoeren. We hebben zoveel ondernemers en vrijwilligers in de vereniging."

Jubileum

DESZ bestaat op 1 september 75 jaar. “Toen ik aantrad heb ik gezegd dat ik een jubileumcommissie in het leven wilde roepen. Begin 2020 is de hele commissie bij elkaar gekomen, negen personen, en zijn de taken verdeeld. Tot de corona zijn we bij elkaar geweest. In februari van dit jaar hebben we alles afgeblazen. We zagen het niet zitten om dit jaar iets moois te presenteren wat tot z’n recht komt. We hebben ons nu gefocust op een jubileumprogramma in september volgend jaar. Straks gaan we de draad weer oppakken om in september volgend jaar een mooi feest te kunnen geven.”

DESZ-DNA

Door de corona is er al in tijden geen algemene ledenvergadering (ALV) gehouden bij DESZ. “In 2020 is de ALV niet doorgegaan en vervolgens is ook de voorjaarsvergadering afgelast. We hopen in november weer een ALV te houden. In deze vergadering komt onder andere de regeling wat betreft het aantal spelers van buitenaf op de agenda. “Maximaal vier spelers van buitenaf moet de basis zijn. En voetballers die hier vier jaar hebben gespeeld, krijgen het DESZ-DNA. Die tellen dan niet meer mee als speler van buitenaf. Zij hebben een bepaalde binding met de club. Straks moeten de leden zich hierover uitspreken. Door de corona is dat nog niet gebeurd. Wat doe je als een heel smalle selectie hebt? Hoe ga je daarmee om en hoe maak je dat kenbaar? Dat zijn allemaal vragen die aan de orde komen.”

Financiële buffer

Volgens Vinke is DESZ goed door de coronaperiode heen gekomen. "We hebben geen ledenverlies en zijn ook geen sponsors kwijtgeraakt. Bij de jeugd hebben we nieuwe aanwas en als het goed is krijgen we bij de senioren komend seizoen zelfs een vierde elftal. We zitten op vijfhonderd leden en honderd sponsoren."

Volgens de DESZ-voorzitter zijn deze aantallen stabiel. In de coronaperiode hebben we het betalen van de contributie door laten gaan. Daar hebben we geen klachten overgehad. We zitten natuurlijk wel met minder kantine-inkomsten, maar daar hebben alle verenigingen last van. Dat is de financiële kurk waar veel verenigingen op draaien. Gelukkig hebben we een financiële buffer. En de overheidsregelingen, waar we gebruik van hebben gemaakt, compenseert gelukkig een gedeelte.”

Volgens Vinke missen veel mensen in coronatijd de gezelligheid bij DESZ. "De gezellige donderdagavond en de zaterdag. Dat was voor veel mensen een belangrijke vulling van de dag of avond. Lekker een pilsje drinken en/of een kaartje leggen. Voor die mensen is er een leemte ontstaan.”

Lees het artikel 'We komen ruimte tekort' op pagina 27