Lachgasverbod in Zwartewaterland

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder wil lachgas verbieden. Dat zei hij onlangs in de raadsvergadering, op vragen van het CDA. Het verbod moet opgenomen worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), iets waar de gemeente eerder nog de noodzaak niet van inzag.

Dat was toen niet nodig. omdat er een landelijk verbod zou komen per 1 januari 2021. Het verbod laat echter op zich wachten en daarom wil de gemeente nu zelf actie ondernemen.

Veel problemen heeft lachgas tot nog toe nog niet gegeven in Zwartewaterland. Het aantal incidenten met lachgas (gebruik van danwel handel in lachgas) in Zwartewaterland is erg klein, laat de politie weten bij navraag door deze krant.

"In 2020 zijn er twee incidenten geweest waarbij er een (grotere) hoeveelheid lege lachgaspatronen zijn gevonden op een locatie in Hasselt en een locatie in Zwartsluis. Bij beide incidenten zijn geen gebruikers bekend geworden die hiervoor verantwoordelijk waren", aldus de politie.

In 2021 is er één incident geweest waarbij handelaren in lachgas een grotere fles met lachgas afleverden op een locatie in Hasselt, volgens de politie. "Daarbij was wat oploop van een groepje jeugdige afnemers." Vervolgens kwam bij de politie een melding van mensen die (geluids)overlast hadden van dit groepje.

Incidenten vanwege het vervoer van lachgas in een auto, dat vervolgens niet aan de geldende regels voldeed, zijn er in 2020 en 2021 niet geweest in Zwartewaterland. "Althans, die zijn niet bij ons bekend", besluit de politie.