Ron Haans bij het bord van zijn nieuwe sportschool.
Ron Haans bij het bord van zijn nieuwe sportschool. Foto: Gerard Meijeringh

Sportschool slaat nieuwe weg in met een andere eigenaar (vervolg VP)


Want ook Buskes betaalde haar contributie gewoon door. "Het heeft me ruim 900 euro gekost, voor mij en m’n dochter, maar niets opgeleverd. En dan zeggen ze wel dat er onlinelessen waren, maar daar moet je dan wel de ruimte voor hebben. En die ruimte bezit ik niet." Ze voelt zich 'bij de poot genomen', want ze zag de sluiting niet aankomen. "Kijk, achteraf denk je dat er misschien een belletje had moeten gaan rinkelen."

Bertjan Bos noemt het betalen van de contributie in coronatijd ‘een stukje coulance’. “Maar het is een beetje zuur dat woensdag je contributie wordt geïnd en dat je dan vrijdag via via te horen krijgt dat de sportschool dichtgaat.” Ook hij had de sluiting niet verwacht. “Anders had ik m’n contributie niet meer betaald”, verklaart hij. “Maar ik heb het geld van de afgelopen twee maanden teruggeboekt, dus ik heb toch nog wat terug." De tegemoetkomingen van Haans ‘klinken goed’, zegt hij. “En ik denk dat er ook best wel plek is voor een sportschool in Hasselt. Maar er zijn vast mensen die al elders een sportschool hebben gezocht. Want van het personeel weet je ook niet of dat blijft.”

Jasmijn Brevoord bewaart goede herinneringen aan Multi Gym. Ze looft de begeleiding van Ibrahim, waardoor ze 15 kilo afviel. “Onder Ibrahim werd het een echte sportschool met goede apparatuur. Er was goede begeleiding. Het was toen allemaal heel positief. Het ledenaantal groeide behoorlijk. In het begin was het heel fijn bij Multi Gym en toen kwam de corona. In coronatijd hebben ze heel veel gedaan om de leden aan het sporten te houden. Bijvoorbeeld via laagdrempelige filmpjes”, aldus Brevoord.

In de tweede coronaperiode kwam er langzaam maar zeker de klad in. “Er kwam een andere vibe, een andere sfeer. Daarbij ging het ook mis in de communicatie. Er werd gewerkt in tijdsblokken, maar als je dan aankwam bij de sportschool dan was er geen hond. Voor de heropening ging de sportschool twee dagen dicht. Je verwacht een warm welkom bij de heropening, maar dat viel wel heel erg tegen. Onder de leden hadden we het er wel eens over. De ziel was eruit.”

Brevoord is teleurgesteld dat Multi Gym na de sluiting toch contributies heeft geïnd. “Ik heb de boel toen gelijk laten blokkeren. Ik vond dat toch wel teleurstellend. Tijdens de coronaperiode heb ik altijd expres wel mijn contributie betaald om de boel te steunen. Ik vind het heel erg jammer hoe het allemaal is gelopen. Dingen hadden zeker anders gekund, vooral in de communicatie. Ibrahim was een fijne vent. Hij heeft goede dingen gedaan”, aldus Brevoord, die hoopt dat in het pand iedereen weer de gelegenheid krijgt om te sporten.

Dat zit volgens Ron Haans wel goed. Vanaf 1 juli gaat hij van start met een nieuwe sportschool in het pand in Hasselt onder de noemer 24/7 Fitnesscentrum Ron Haans. Hij heeft verschillende sportscholen in met name in het noorden van het land. Ook heeft hij één sportschool in Duitsland. In Hasselt opent hij straks zijn veertiende vestiging. Volgens Haans heeft hij een duidelijke visie. “Mijn sportscholen zijn heel toegankelijk, laagdrempelig en transparant. Je kunt zien wat je krijgt. Ik heb nooit discussies met klanten. Eerlijk zijn is het allerbelangrijkste.”

Bij 24/7 Fitnesscentrum Ron Haans kun je straks al voor 19 euro per maand terecht. Wil je meer, bijvoorbeeld groepslessen, begeleiding of personal training, dan betaal je meer. Bij alle abonnementen hebben de leden 24 uur per dag toegang tot het pand. Daarvoor dienen ze wel eenmalig een sleutel aan te schaffen. Een camerasysteem registreert alles, zodat er geen gekke dingen gebeuren. “Alles is beveiligd via camera’s en infrarood bewegingsmelders. Waardevolle spullen hoef je niet achter slot en grendel te stoppen. In mijn clubs is nooit iets gejat”, aldus Haans.

Haans vindt het jammer dat er geen goede wisselwerking is geweest met de vorige eigenaar. "Ze hebben geprobeerd om alles aan mij te verkopen, maar daar ben ik niet op ingegaan. Alles van de vorige sportschoolhouders is eruit. Ik had een afspraak met hun over een soepele overgang. Van 1 juni tot 1 juli zouden we de boel stap voor stap aanpassen. Ze zouden nog even doordraaien. Zo kregen ze de kans om op een nette manier afscheid te nemen en zo kon ik rustig alles opbouwen in Hasselt. Ik had zondag een gesprek en nog dezelfde dag werd een papier op de deur geplakt en was de boel definitief gesloten. Maar ze hebben in juni nog wel geld geïncasseerd.”

Haans voelt mee met de gedupeerde leden van Multi Gym en komt daarom met een aantrekkelijke aanbieding voor deze groep. Leden van Multi Gym kunnen een maand gratis sporten en hoeven geen geld te betalen voor hun toegangssleutel. Daarnaast hoeven alle nieuwkomers bij de nieuwe sportschool geen inschrijfgeld te betalen.

Ibrahim Hadla was niet bereikbaar voor commentaar.