Gemeente zit financieel in rustiger vaarwater

ZWARTEWATERLAND – De gemeente staat er financieel goed voor. Wethouder Maarten Slingerland is tevreden, maar maakt toch een kanttekening. “De onzekerheid zit bij de budgetten die het Rijk voor de gemeenten beschikbaar stelt. De afgelopen jaren is gebleken dat de financiële zekerheid die we van het Rijk krijgen vaak van korte duur is.”

Hoewel Zwartewaterland de financiën voor het Sociaal Domein voorlopig onder controle heeft, wil de wethouder hierover meer zeggenschap voor de gemeente. “We moeten te vaak de rekening betalen voor zaken waarop we geen invloed hebben. Neem de Jeugdzorg. Het doorverwijssysteem werkt niet. We willen zelf aan de knoppen draaien, zodat we niet alleen goede zorg kunnen leveren, maar ook binnen de financiële grenzen kunnen blijven. Ik roep het Rijk op om deze systeemfout samen met ons voor eens en voor altijd op te lossen.”

De gemeente houdt over 2020 in totaal twee miljoen euro over. Dit komt onder meer door hogere opbrengsten uit omgevingsvergunningen en grondverkoop en een eenmalige compensatie van het Rijk voor coronagerelateerde kosten. Ook bleef er geld over doordat sommige hulp en zorg door de pandemie niet kon worden verleend.

Voor het huidige jaar ziet het gemeentebestuur een aantal meevallers en een aantal tegenvallers. "Onderaan de streep houden we een positief resultaat over', zegt de wethouder over de Zomernota. ‘We gaan dan ook door op de ingeslagen weg en blijven investeren in cultuur voor iedereen, in de leefomgeving en verkeersveiligheid.”