PvdA wil geen stad in Mastenbroek, spreekt van 'luchtfietserij'

MASTENBROEK - Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft bedacht dat er in de polder Mastenbroek wel ruimte is voor 35.000 nieuw te bouwen woningen. “Ongetwijfeld vanachter een bureau in haar kantoorpand te Amsterdam”, zegt PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra, die er geen goed woord voor overheeft.

“Waarschijnlijk is het de heren en dames ontgaan dat het hier handelt om een kwetsbare, zeer oude en uit cultuurhistorisch oogpunt onvervangbare polder, die niet voor niets de status van Nationaal Landschap draagt. Evenmin laat men zich daar zich kennelijk iets gelegen liggen aan het feit dat in deze polder agrariërs al jarenlang hun bestaan vinden. En van weidevogelgebied heeft men al even weinig kaas gegeten”, stelt ze. Nu is een polder, zelfs Mastenbroek, geen openluchtmuseum, volgens Dijkstra. “Veranderingen zijn van alle tijden en ook dit deel van Zwartewaterland staat voor grote uitdagingen."

Voor de Partij van de Arbeid is het echter onbestaanbaar dat een oplossing bestaat uit het omvormen van de oudste polder van Nederland tot een tweede Lelystad. “Nu zal wellicht iemand denken: Ach, wat stelt dat Economisch Instituut voor de Bouw nu helemaal voor? Weer zo’n lobbyclub uit de grachtengordel. In dat verband is het goed te wijzen op wat er momenteel aan de gang is in de regio Zwolle. Die regio spreekt onverbloemd de ambitie uit om door te groeien tot de vierde economische regio van Nederland”, zegt Dijkstra.

“En daar horen smaken bij die oplopen van 40.000 via 65.000 naar 80.000 te bouwen woningen. Weliswaar is dat in een heel uitgestrekte regio, maar het merendeel moet wel gebouwd worden in Zwolle of de onmiddellijke nabijheid. Dat gaat grote gevolgen hebben voor ons landschap, de natuur, maar ook de manier van leven waarbij de meeste inwoners van Zwartewaterland zich goed voelen.” Maar dit is niet de manier, volgens haar. “Je kunt niet (laten we dat aantal nog maar even noemen) 35.000 woningen in een beperkt gebied bouwen en denken dat dat geen diep ingrijpende gevolgen heeft voor de manier waarop in die omgeving wordt geleefd, gewerkt en gerecreëerd.” Daarom is de Partij van de Arbeid tegen deze ontwikkeling. "Niet omdat er geen woningen gebouwd moeten worden, niet omdat veranderingen in Mastenbroek onbespreekbaar zouden zijn. Maar wel omdat uitsluitend denken in termen van groei en economie uiteindelijk blijvende negatieve effecten zal hebben op omgeving, natuur en, niet het minst belangrijk, het welzijn van mensen.” Veranderingen moeten passen bij de schaal van een landschap en het karakter van een streek, vindt ze. "Dit soort luchtfietserij vormt daarvoor een ernstige bedreiging. Het is zaak daartegen krachtig stelling te nemen, voordat mensen er ook nog iets positiefs in gaan zien.”