'Waar moet mijn zoon heen?'

HASSELT - De gemeente wil het bestaande beleid voor Jachthaven de Molenwaard voortzetten. Dat betekent onder andere een persoonsgebonden ontheffing voor permanente bewoning van een van de huizen in de jachthaven. Een bewoner is daar niet blij mee.

Onlangs legde de gemeente een nota van uitgangspunten voor een nieuw bestemmingsplan voor de haven ter inzage. Een bewoner stuurde daarop een reactie. "In de inleiding geeft u aan dat niemand in dit scenario in een nadelige positie komt te verkeren. Dat bevreemdt mij: zoals ik het lees, houden jullie meerdere peildata aan voor bewoners. En de uiteindelijke vaststelling is de definitieve peildatum. In mijn geval, waarbij ik en mijn partner in het bezit zijn van een persoonsgebonden ontheffing, heeft dit scenario wel een negatief gevolg."

De 16-jarige zoon van de bewoners mag niet in het huis blijven wonen, als de houders van de ontheffing (zijn ouders) overlijden. "Mocht ik of mijn partner plotseling komen te overlijden, mag mijn zoon niet in zijn geboortehuis blijven wonen. Hoe gaan jullie dit dan oplossen? Uitzetting? Dat lijkt me toch niet."

Erg enthousiast is de bewoner over het algemeen niet. "Prachtig hoe het lijkt of er in dit document rekening is gehouden met iedereen. Maar het document lijkt erg geschreven te zijn naar het gebruik van faciliteiten van recreatief gebruik van de jachthaven. Ik zie nergens dat er faciliteiten gecreƫerd moeten gaan worden door de exploitant van de jachthaven voor de verhuurders van hun recreatie. Bij het staande houden van de sterfhuisconstructie voor bewoners, zal de bewoning uiteindelijk compleet overgaan naar recreatie zoals bedoeld. Maar zonder verhuurverplichtingen en de beloofde faciliteiten voorzie ik uiteindelijk een leegloop en verwaarlozing in het verschiet."